неділя, 25 серпня 2024 р.

 Всім серцем любіть Україну свою...


Любіть Україну, як сонце, любіть,

як вітер, і трави, і води…

В годину щасливу і в радості мить,

любіть у годину негоди.


    Багато століть український народ боровся за право господарювати на рідній землі, мріяв про незалежну й самостійну українську державу.

    24 серпня 1991 року був прийнятий Акт проголошення Незалежності України.

    Напередодні святкування Незалежності України у бібліотеці села Слобода Небилівська оформлена ілюстрована викладка літератури «Всім серцем любіть Україну свою».

    Викладка об’єднала в собі книги, в яких описана історія нашої країни, видання про символи національної та державної величі, а також захоплюючі розповіді, присвячені людям, які відіграли значну роль на шляху здобуття незалежності України.

    Біля викладки проходили літературні читання до святкування Дня прапора та до Дня Незалежності України.





четвер, 22 серпня 2024 р.

 Інформаційна година

«Жовто - блакитний колір нашої свободи»

Державний Прапор України –

Це стяг із двох подовжніх смуг.

Він символ вільної людини,

У ньому український дух!

        

        День Державного Прапора України відзначають щорічно 23 серпня. Офіційно святом цей день був проголошений спеціальним Указом Президента Леоніда Кучми № 987/2004 від 23 серпня 2004 року.

  Упродовж історичного становлення Української держави синьо - жовтий прапор був символом боротьби за національні та соціальні права українського народу. Стяг пройшов шлях від прапора Руської національної гвардії до національного символу незалежної країни, коли за часів Незалежності він став Державним Прапором України. 

        Кольори, які зображені на українській символіці, розшифрувати дуже просто, але їхнє позначення має глибокий зміст. Синій колір – символізує чисте небо, а жовтий – пшеничні поля, що говорить про плідність та багатство української землі. 

        Сьогодні, у час, коли українські воїни захищають рідну землю, виборюючи її суверенність і недоторканість, Державний прапор набув ще більшої вагомості та став знаком непереможності, який знає увесь світ. Державний прапор є оберегом для бійців на передовій та в тилу. Наш прапор супроводжує загиблого воїна в останню путь. Прапор України – для нас неймовірно дорогий, вистражданий, проте улюблений символ, що додає мужності і віри в себе, віри в Україну, віри в перемогу, аби наші діти і внуки мали свою державу та мирне майбутнє.








вівторок, 13 серпня 2024 р.


Літні читання:

«Літо, книга, я - вірні друзі»

                                          

                                                            Що за диво - літо красне, 

                                                            Виганятель із кімнат! - 

                             Зелень, небо, сонце ясне, 

                         Кольоровий хіт-парад!


 

     Літо – найулюбленіша пора року для дітей, адже це канікули, відпочинок, розваги. Літні читання сприяють створенню комфортного бібліотечного середовища, популяризації нових книг, проведенню цікавих заходів. захопленням. Активні користувачі  нашої бібліотеки мали можливість  на природі, на свіжому  повітрі читати казки, побігати, погратися у різноманітні ігри. Діткам такий відпочинок дуже корисний, а такі конкурси та ігри допомагають їм розслабитися та набратися нових сил та цікавих знань…

Літнє читання - чудовий час для покращення навичок читання у дітей, тому що завдяки такій корисній звичці дитина не тільки швидше вчиться читати, але й поліпшує загальну грамотність. Активізація  читання дітей під час літніх канікул, організація їх змістовного дозвілля – це один з актуальних  напрямків роботи бібліотек. 

Моя улюблена книга, яку я читала влітку

Разом з мамою ми читаємо і весело проводимо час у нашій бібліотеці


Літо, книга, я - разом вірні друзі

                                    Літні розваги на свіжому повітрі

Дивимося веселий мультик в Інтернеті

    Протягом літнього періоду  в бібліотеці ви зможете  гарно відпочити відправитися в захоплюючу подорож  по сторінках улюблених книг, прочитати яскраві  дитячі журнали та газети, поспілкуватися з однолітками в мережі Інтернет,  пограти в пізнавальні ігри, виготовляти іграшки, малювати тощо.





четвер, 6 червня 2024 р.

 Інформаційний калейдоскоп

«Обираємо майбутнє разом».

«Виберіть собі  роботу до душі, і вам не доведеться працювати жодного дня у своєму житті».

                                                                                    /Конфуцій/

    Вибір професії дуже важливий і відповідальний процес. Головне у виборі – якомога більше опиратися на свої бажання та навички, а не орієнтуватися на бажання навколишніх чи моду на певну професію. Гарна професія – це коли твоє хобі перетворюється на професію. Це найбільш вдалий варіант обраного шляху. 

    6 травня працівники бібліотеки села Небилів підготували  інформаційний калейдоскоп «Обираємо майбутнє разом». 

В залежності від предмету праці усі професії розділяються на п'ять типів:

"Людина - Людина" (лікар, учитель, продавець, працівник міліції, юрист, адміністратор, тренер). Той, хто хоче обрати професію такого типу, повинен розвивати свої організаторські здібності, уміння спілкуватися з людьми, мати терпіння, бути привітним і доброзичливим.


"Людина - Техніка" ( інженер, водій, електрик, слюсар, машиніст). Той, хто хоче ознайомитися з цими професіями, має бути врівноваженим, цілеспрямованим, з стійкою нервовою системою, фізичною витримкою.

                                                       

"Людина - Природа" (агроном, ветеринар, садівник, лісник, біохімік, зоотехнік). Всім, хто хоче поєднати своє майбутнє з цими професіями, потрібно мати глибокі знання природної системи, багате уявлення, аналітичне мислення, бути спостережливим та відповідальним.

 

"Людина - Знакова система" (оператор, телеграфіст, економіст, програміст, бухгалтер). Хто хоче здобути професію такого типу, повинен володіти логічним мисленням, розвивати довготривалу пам'ять, вміння аналізувати та узагальнювати інформацію, бути організованим.


"Людина - Художній образ" ( художник, архітектор, дизайнер, скульптор, письменник, актор, фотограф). Кожен, хто мріє отримати одну з цих професій, повинен мати гарний художній смак, творче уявлення, образне мислення, емоційність.


Найпопулярніші професії 2024 року у всьому світі

Лікарі та хірурги. 

IT-фахівці. 

Фінансові аналітики та менеджери. 

Адвокати та юристи. 

Інженери в галузі енергетики та технологій. 

Менеджери з охорони здоров'я. 

Керівники проектів у галузі інформаційних технологій. 

Фахівці з кібербезпеки.

    Зробити правильний вибір – значить обрати таку професію, яка потрібна суспільству. Крім того, вона повинна бути доступною для вас, відповідати вашим природним здібностям, знанням і вмінням. І найголовніше – обрана професія має приносити радість, достаток, задоволення.


неділя, 2 червня 2024 р.

 Година спілкування:

«Школа добрих вчинків»

    Кожного року ми відзначаємо 1 червня Міжнародний день захисту дітей. Цього року ми присвятили цьому дню тему про добрі вчинки у нашому житті.

    У бібліотеці села Небилів разом з сільським клубом була проведена година спілкування: «Школа добрих вчинків». Мабуть, ви здогадалися, що цю годину спілкування ми присвятимо доброті і добрим вчинкам. Адже доброта і милосердя завжди були притаманні нашому народові. Цілком природним і закономірним вважалося допомогти знедоленому, нещасному, поділитися шматком хліба з голодним, дати притулок бездомному, захистити старого і немічного, порятувати хворого чи каліку, захистити скривдженого. Здавна люди на землі цінували чесне, щире, правдиве життя. Треба утримуватися від поганих вчинків. Зло, як відомо довго не забувається. А от  добро помножує добро.

Запам’ятай, моя дитино, з юних літ

На все життя, щоб знала,як прожити.

Людина для добра приходить в світ

Й покликана завжди добро творити.

     Як багато часу нам дає Бог! Але яку частину цього часу ми приділяємо добрим справам ?! У кожної людини є її Ангел-охоронець, який охороняє нас від біди. Якщо людина робить добрі справи, Ангел – радіє, а злі – плаче, тужить, втрачає свої сили. Я бажаю, щоб ви робили тільки добро. Щоб ваш Ангел-охоронець радів і завжди приходив на допомогу в тяжкі дні.     

    В народі кажуть : «Добрі думки - це коріння, добрі слова – гілки, а добрі вчинки – це плоди. Давайте створимо Квітку доброти, яка складається з пелюсток: допомагати,бути милосердним, радіти, любити, спілкуватися, поважати, турбуватися.


Діти розділилися на групи і грали в різні ігри: «ТАК» чи «НІ», «Навчаємось доброти», «Знайти відповідність», «Скринька доброти», «Гарячий стілець», «Відгадай загадки», «Продовж і придумай свою казку».

    Правильно, бути добрим – це значить допомагати один одному в біді, дарувати радість знайомим і незнайомим людям, захищати молодших і піклуватися про старших. Це вміння бачити, відчувати того, хто потребує нашої допомоги, наших добрих слів і вчинків. Треба вчитися не бути байдужим, творити добро.

     Гра «Відшукай свої риси характеру» (які риси характеру хочу мати).

    Врятує світ краса –

    Завжди так говорили.

    Тепер врятує світ лиш доброта,

    Бо однієї вже краси занадто мало,

    Бо скільки всюди зла –

Людина вже не та.

  То ж, люди, на Землі,

          Спішить добро творити,

                    Щоб нам не згинути у морі зла,

                              Щоб кожен міг серед краси прожити

                       У царстві справедливості й добра.

    Найвища наука життя – мудрість. А найвища мудрість – бути добрим. Доброта й чуйність, співпереживання і щиросердечність, уміння розділити чужий біль, вчасно підтримати у важку хвилину, розрадити в горі й біді – це завжди було у характері українського народу. У наших традиціях споконвіку зберігалася звичка  прихилити подорожнього, надати допомогу немічному, заступитися за беззахисного і скривдженого.

     Але що потрібно зробити для того, щоб ці згадані добрі звички і традиції, оте, всенародне милосердя, що здавна було властиве нашому народові, зберегти навіки. Даруйте людям радість, робіть їм добро, не чекаючи віддачі. Робіть добро тим, з ким, ви можливо, зустрінетесь раз у житті. Пам’ятайте, що все повертається, як бумеранг. Добро – добром, зло – злом!

    Люди! Будьмо трішечки щедрі серцем в ім’я добра, людяності, справедливості. Милосердя повинно бути оцінкою совісті кожного з нас.

     В бібліотеці оформлена книжково - ілюстративна поличка: «Твори добро.»

  Далі наша година спілкування перейшла у активні ігри на  подвір’ї бібліотеки.