четвер, 20 травня 2021 р.

20 травня - День Вишиванки в Україні


 Вишиванка – символ Батьківщини,

Дзеркало народної душі,

В колисанці купані хвилини,

Світло і тривоги у душі.

Вишиванка – дитинча кирпате,

Що квітки вплітає в перепліт,

Материнські ласки, усміх тата,

Прадідів пророчий заповіт


    Щороку в Україні традиційно, у третій четвер травня відзначають День вишиванки! Для українців вишиванка - не просто частина національного вбрання, а й оберіг, символ національної ідентичності та культурної спорідненості зі своїм народом.


    Вишивка – один з найбільш поширених різновидів народної творчості. Це піднесений світ краси і фантазії, поетичного осмислення природи, світ натхненних образів, що сягають своїм корінням далекого минулого. Узори вишивки – це мистецтво високої естетичної наснаги, простого і водночас мудрого декоративного мислення. Адже у вишивці, як і в народній пісні, майстрині відбивали свої заповітні мрії про краще майбутнє, своє споконвічне прагнення до прекрасного.  В узорах вишивки вони розповідали  про свої думки та почуття, сподівання і страждання. Скільки тепла, любові і радості в кожному хрестику, в кожному стібочку. 


    З покоління в покоління передавали українці своє мистецтво вишивати. І зараз вишивання в Україні дуже популярне. Якби зібрати докупи все багатство української вишивки, то карта України від міста до міста, від села до села простяглася б рушниковими дорогами.


    
 В бібліотеці оформлено викладку літератури " Українські вишиванки - наче райдужні світанки"






   

   

Немає коментарів:

Дописати коментар