середа, 21 лютого 2024 р.

                                                      Година спілкування:

               «Кришталевий струмок  рідної мови»


Ти постаєш в ясній обнові  
Як пісня линеш, рідне слово,
Ти наше диво калинове, 
 Кохана материнська мово!     
                            Дмитро Білоус

     

     

    Для кожного народу мова – найбільший скарб, віддзеркалення душі народу, його історії. 21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. У 1999 році на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було прийнято Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.

    Кожна людина має завжди пам’ятати хто вона, звідки родом, де її коріння, кожна людина повинна знати свою мову, любити її, цінувати, збагачувати, берегти. Тому сьогодні ми запрошуємо Вас поринути у чудовий і прекрасний світ нашої рідної мови.      Пропонуємо вам годину спілкування, яку проведено в бібліотеці с. Небилів: «Кришталевий струмок рідної мови».

    У кожного народу є своя мова, але інколи окремим народам важко вдається відстоювати право на використання власної рідної мови. Жодній мові світу не було так тяжко, як українській. Нашу мову принижували, не давали їй розвиватися, неодноразово забороняли, знищували навіть букварі, щоб українські діти не могли вивчати рідну мову. Протягом багатьох років українська мова, пісні, книги були заборонені. А робилося це ось з якою метою: якщо знищити мову, зникне і сам український народ, не існуватиме України як держави.

    І коли Україна здобула і зараз бореться за свою  незалежність у страшній війні з страшним ворогом - росією, Наша  українська мова посіла почесне місце серед інших мов світу, тому що стала державною. Про це записано в Основному Законі України – Конституції, яка була прийнята на 5 сесії Верховної Ради України 28 червня 1996р. Стаття 10 засвідчує, що «Державною мовою в Україні є українська мова».

    Ось як про неї писав Т. Шевченко:

Ну що б, здавалося, слова...

Слова та голос –

Більш нічого.

А серце б’ється – ожива,

 Як їх почує!..

    Рідна мова – це скарбниця народної мудрості, криниця живої води, невичерпне джерело добра, нескінченна річка слів, струмок надії. Українська мова – це мова віршів, пісень, казок, прислів’їв, приказок, скоромовок, легенд нашого краю. Це наше багатство.

    Мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова – це всі глибинні плати духовного життя народу, його історична пам'ять, найцінніші надбання віків, мова – це ще й музика, мелодика, фарби буття, сучасна художня, інтелектуальна діяльність народу.

Яка ж багата рідна мова!

Увесь чарівний світ у ній!

Вона барвиста і чудова

І кривдити її не смій!

    До Міжнародного дня рідної мови в бібліотеці оформлена тематична поличка: «Українська мова - мова єднання»





Немає коментарів:

Дописати коментар