середу, 21 лютого 2024 р.

 Літературна година

 «Єднаймо душі в щирім, ріднім слові»

Слова росли із ґрунту, мов жита.

Добірним зерном колосилась мова.

Вона як хліб. Вона мені свята.

І кров’ю предків тяжко пурпурова.

                                                                                 Ліна Костенко

    Мова – це невичерпна духовна скарбниця народу, яку нічим не можна замінити. Скільки натхненних слів сказали про неї поети й письменники, скільки шедеврів створено за допомогою слова!

    Сьогодні, 21 лютого, - унікальне свято. Воно є і спільним, і водночас вузько родинним для людей, яких об`єднала спільна історична доля. В селі Слобода Небилівська проведено літературну годину «Єднаймо душі в щирім, ріднім слові»

    У світі налічується приблизно 6 тисяч мов. Для кожного народу своя мова найдорожча, найкраща, наймиліша. Рідна мова-це мова,що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом,з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.

    Кожен народ розмовляє своєю мовою, створює наукові, культурні, мистецькі цінності. На сучасному етапі розвитку людства є велика кількість відмінних одна від одної мов, які належать різним націям, народностям, племенам.

     Рідна мова - це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом,з попередніми поколіннями, їхніми духовними  надбаннями.

    Рідною мовою говорить серце й душа української землі. Не з примусу, а лише за покликом власного сумління та гідності плекаймо в душі любов до рідної мови.

                Велична, щедра і прекрасна мова,

                Прозора й чиста, як гірська вода, –

                Це України мова барвінкова, –

                Така багата й вічно молода.

                                Вона, як ніжна пісня колискова,

                                Заходить в серце й душу з ранніх літ,

                                Це мова, наче пташка світанкова,

                                Що гордо лине в свій стрімкий політ.





Немає коментарів:

Дописати коментар