вівторок, 24 травня 2022 р.

                               24 травня -                                                  день слов'янської писемності та культури.

    Щорічно 24 травня, у день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила й Мефодія, українці разом з усіма іншими слов’янськими народами відзначають День слов’янської писемності й культури. Це свято символізує цивілізаційне торжество слов’янства, його національну самобутність, об’єднує суспільство та долучає кожного з нас до безцінної культурної спадщини. Слов’янська писемність, основи якої заклали Кирило й Мефодій,  була створена в IX столітті, близько 862 року.

    Святі Кирило та Мефодій займалися і просвітництвом: перекладали слов’янською мовою богослужебні книги, самі писали оригінальні твори, проповідували православ’я, виступаючи проти німецького католицького духовенства, відкривали при церквах школи, готували учнів. Своєю діяльністю брати заклали підвалини оригінальної слов’янської писемності й літератури, сприяли розвитку освіти та культури слов’янських народів.

    Культура та писемність – основа існування будь-якого народу, його «генетичний код» та національна скарбниця. Століттями наша культура розвивалась та зрощувала геніїв в різних галузях мистецтва. Це такі, як Тарас Шевченко, Микола Лисенко, Ілля Рєпін та багато інших. Українські митці своєю творчістю прославляли нашу державу в усьому світі.

    Тож цінуймо слово, бережімо його, пам’ятаймо, що писемність – це одна з основ нашого національного єства. Вшановуючи пам’ять братів-просвітителів рівноапостольних Кирила й Мефодія, згадаймо наше духовне коріння, наповняймося особливими почуттями до рідної мови, шукаймо опору у слові.



Немає коментарів:

Дописати коментар