неділя, 22 травня 2022 р.

 Онлайн – подорож: 

«Чи знаєш, ти, європейські країни?»

     Сьогодні ми з вами вирушаємо в подорож шляхами країн Європи. Європа – один із центрів сучасної науки, техніки та технологій. На долю європейців припадає більше половини світового національного доходу та більша частина промислового виробництва. Європа – найцінніша скарбниця досягнень та пам’ятників культури. Європа – це багаторічна історія, досвід, політичні, духовні традиції європейських народів. Сучасне завдання всіх мешканців – об’єднати зусилля у боротьбі за мир та безпечну Європу, за збереження неоціненної спадщини європейської культури та цивілізації.

Починаємо знайомство з країнами Європи. 

Україна.

     Україна розташована у центрі континенту. Національний Гімн України – символ нашої державної єдності. Його більш як півстоліття тому написали поет П. Чубинський та композитор М.Вербицький.
    Символом України є кетяги калини та верба. Вишиті рушники відомі в усьому світі. Вони прикрашають стіни світових організацій, які знаходяться в Європі.

    Україна бажає стати повноправним мешканцем давньоєвропейського дому, справедливо вважаючи, що має на це право, своєю історією, географічним розташуванням і внеском, який наш народ зробив у континентальну справу впродовж багатьох віків свого існування та боротьби.

 Найближча сусідка України - Польща. 

    Її історія тісно переплітається у різні часи з нашою державою. Що нам відомо про цю європейську державу? Польща - індустріально-аграрна держава, етнічний склад населення якої більше 98% - поляки. Сучасна культура поляків ґрунтується на старих народних традиціях.

     Главою держави в Польщі є президент. Вищий законодавчий орган - Національні збори, які складаються з двох палат. Основний Закон держави - Конституція, ухвалена в 1997 році. Столиця - місто Варшава. Величезний внесок в загальну європейську музику здійснили польські композитори: Ф. Шопен, М. Огінський....

     Слід зазначити, що польський національний костюм схожий на український. Він прикрашений вишивкою, аплікацією, мереживом. Це підтверджує, що всі ми - європейці.

Швеція.

     Наступна країна теж цікава своїми традиціями. Швеція, як і Україна, має жовто-блакитні кольори національного прапора, який затверджений це в 1620 році, а 6 червня в країні святкують День шведського Прапора. 

    Герб країни - це герб королівської династії: щит поділено на 4 частини, на цьому зображено 3 корони і «лев Фолькунгів».

    Оскільки Швеція багата на ліси, то в цій країні розвинута деревообробна промисловість. У ній багато річок, енергія яких захована в гірських потоках і водоспадах.

     Найулюбленіше свято - ласування раками, яке проводиться наприкінці літа. Традиція їсти раків перетворилася на ритуальну трапезу, доповнену різними прикрасами: паперовими ліхтариками, кульками, свічками.

  Цікаву історію має Австрія.

    Австрія - держава центральної Європи. Столиця - Відень. Офіційна мова - німецька. Найбільше офіційне свято 26 жовтня - Національне свято Австрійської Республіки.

     За формою державного устрою Австрія є федерацією, яка включає 9 федеральних земель. Вона є членом ООН (з 1995 р.) та багатьох інших міжнародних організацій. Дипломатичні відносини України з Австрією встановлено 24 січня 1992 року.

     Напевно, немає на світі такої людини, яку танець може залишити байдужою, серед більшості танців вальс є найулюбленіший. Дякуючи своїй пластиці, яка поєднується з дивовижною легкістю, витонченістю і плавністю рухів, при відносній простоті широких ковзних танцювальних па він швидко завоював величезну популярність. А зародився він саме в цій прекрасній країні.

     Хто не знає цих чарівних мелодій? Музика в Австрії лунає в багатьох містах. В першу чергу, у Відні, там, де відбуваються бали, танцювальні вечори, а ще на Батьківщині Моцарта - у Зальцбурзі.

Тепер мова піде про Велику Британію. 

    Велика Британія - держава на північному заході на Британських островах. Столиця - Лондон. Державна мова - англійська. Національне свято -день народження королеви.

     За формою державного правління Велика Британія - парламентська монархія. Велика Британія - член НАТО з 1949 року, член ООН - з 1945 року, Європейського Союзу - з 1957 року. Хоча вона вийшла з Європейського Союзу, вона залишилася частиною Європи. Дипломатичні відносини з Україною встановлені 10 січня 1992 року. 

    Англія подарувала світу багато цікавих і самобутніх письменників і поетів: Вільям Шекспір, Роберт Льюїс Стівенсон, Чарлз Байрон, Вальтер Скотт, Джонатан Свіфт, Даніель Дефо. Створені англійськими митцями романи «Айвенго», «Острів скарбів», оповідання про Шерлока Холмса ввійшли скарбницю світової літератури, а образ народного месника Робіна Гуда до сьогодні є втіленням ідеального героя.

      Ось вона – Європа, зі своєю історією, мальовничою природою, працьовитими людьми. Сьогодні можна ще багато говорити про традиції, звичаї європейців. Ми повідали вам: тільки малесеньку часточку про їхнє життя. А вам побажаю самим: більше читати, подорожувати, знайомитись з цікавими людьми.


Немає коментарів:

Дописати коментар