неділя, 8 травня 2022 р.


 Якщо говорити між нами,

То все починається з мами 

І казочка перша у світі,

І сонячна подорож в літо.

     Найперші легенькі сніжинки  

І сяюче диво – ялинка.

     Від мами – і літери, й слово,

   І зроблена разом обнова….

Якщо говорити між нами,

   То все починається з мами.

    У останній місяць весни, у травні, коли природа Мати виряджає свою доню Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці й радості, Україна відзначає надзвичайно світле свято – День матері.

    Матір – продовжувачку роду, шанували в усі часи. Одним з найдавніших свят, присвячених матері, вважається фестиваль на честь богині Реі, дружини бога Кроноса та матері численних богів і богинь, який відзначали навесні в Стародавній Греції.

    1928 році вперше День матері відсвяткував Союз українок Канади, а в 1929 році свято прийшло до Галичини. 

    У 1939 свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, свято Матері повернулось в Україну. Святкування Дня матері в Україні введене в 1999 році Указом Президента. Відзначається свято кожної другої неділі травня.

 Мама! Немає милішого слова –

              Ти ж бо життя, і творіння, й основа,

  Пензель, перо надихались Тобою,

     Вічна Ти в пісні – з болем, любов’ю.

    Матір  відкриває перед дитиною великий світ, рідну землю. У  його  вуста  вона  вкладає  рідну  мову, що увібрала  багатства  розуму,  думки  й  відчуття  поколінь. Вона  наповнює  його  життя  духовною  силою, допомагаючи  осягнути  вічні  цінності.

  Ти мені читаєш книжку, хочеш розуму навчити.

          Ляжу спати – ходиш нишком, все боїшся розбудити.

Захворію хоч легенько – цілу ніч не будеш спати.

Тож дозволь тебе, рідненька, за усе поцілувати.

    Умійте цінувати любов  матері. Будьте дбайливі до цієї любові. Не ображайте її випадковою грубістю, різким словом, неслухняністю. Адже лише мама думає про нас завжди і скрізь. Тільки мама завжди приймає нас такими, які ми є. Серце її завжди з своєю дитиною.

    Мати – порадниця і рятівниця, її сердечність, ніжність, душевна теплота – особливі. Таких нема ні в кого. Материнська любов не знає зради. Вона довічна, непідкупна, істинна. Скільки б років нам не було, ми для неї залишаємось дітьми. У дорослому віці ми чуємо в душі мамин голос. Тож низький уклін тобі, рідна ненько!

    Ти навчаєш нас жити за законами Любові і Правди. Ти допомагаєш нам на складних дорогах життя, оберігаєш від біди. І ми вклоняємося перед любов'ю і добротою, перед мужністю і ніжністю вашою. Дай вам Бог здоров'я на Многії літа!



Немає коментарів:

Дописати коментар