четвер, 19 травня 2022 р.

    Фото знайомство

"Чарівний світ вишиванок"

    Вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу. Вона яскраво відображає особливу національну традицію народу. Тож не дивно, що існує свято, присвячене їй. Всесвітній день вишиванки відзначається щороку в третій четвер травня. Цього року воно припадає на 19 травня.

Одягнімо вишиванки, друже,

Хай побачить українців світ –

Молодих, відважних, дужих,

У єднанні на сто тисяч літ!

     Вишиванка – це не просто сорочка – саме у вишивці закладено маса сенсу: обережна вишивка, весільна і просто ошатна, яка принесе здоров'я і багатство. Колись вишита українська сорочка з льону вважалася символом здоров'я та краси, щасливої долі й родової пам'яті, любові та святковості, оберегом і захистом від злих очей й поганого слова . Це свого роду святиня і місточок між поколіннями.

    Вишиті рушники здавна були поширені на Україні як неодмінний атрибут народного побуту, весільної і святкової обрядовості, як традиційна окраса селянського житла. Важливі події в житті народу ніколи не обходились без рушників, які, крім декоративного навантаження, мали великий образно-символічний зміст. У всьому декоративно-прикладному мистецтві немає іншого такого предмета, який би концентрував у собі стільки різноманітних символічних значень.

    Вишитий український рушник пройшов крізь віки і нині щедро розстелений для всіх, хто не черствіє душею, близьким і далеким друзям і гостям. То ж нехай цей символ завжди буде у Вашій оселі, як ознака великої любові і незрадливості.              





      

Немає коментарів:

Дописати коментар