суботу, 20 березня 2021 р.


    Як багато прекрасних віршів і текстів пісень, написаних великими поетами, зберігаються в вашій пам’яті протягом усього життя! І правда, поезія – це велика сила, яка служить для людей способом вираження почуттів. Переживань і захоплень. Римовані рядки, розташовані в смисловій послідовності, здатні зворушити до глибини душі, викликати бурю емоцій і вражень. Щоб висловити подяку всім поетам на землі, людство відзначає щороку День поезії

    21 березня День поезії відзначається невипадково. Адже це ще і період рівнодення, символічного оновлення природи і творчого злету людського духу. Бібліотека села Небилів пропонує вашій увазі видання краєзнавчих поетів з літературної полички «Поезія  -  це діамант, величиною в слово».    

    1. Данилюк Н. В. Світи ти мусиш: поезії / Н. В. Данилюк. -  Біла Церква : Час Змін Інформ, 2018. – 108 с.

    В основу молодої поетичної збірки молодої поетеси із Прикарпаття Наталії Данилюк лягли філософсько – ліричні роздуми про красу людських почуттів, про незвичайне і земне, про таємниці поетичних пошуків, які роблять поетесу крилатою. Збагачена казкою дитинства і материнської любові своїх родичів, авторка пише про все, що хвилює її ніжну душу і серце,щиро, свіжо і з великою зацікавленістю та радістю від побаченого і почутого.

     2. Діденко С. Сонячне перевесло. - Б.-О.:МПП «Таля», 2020. - 152 с.

    Нова книга поезій прикарпатської поетеси Світлани Діденко – про наш нелегкий і тривожний час, про наріжні камені нашого життя – Вітчизну, рідний край і родину. Ряд віршів у збірці становлять інтимну лірику авторки. Поетеса веде читача шляхами прожитого і дарує йому свій пристрасний монолог.

     3. Карпатська симфонія : Збірник художніх творів літературного об’єднання «Горгани» / ред.і упоряд. Л.Михайлів.- 3 вип.- Івано-Франківськ : Місто НВ, 2019.- 232с.:іл..

    Новий збірник художніх творів літературного об’єднання «Горгани» містить твори про нелегкий і неспокійний наш час, про важкі випробування українських воїнів на Східному фронті, про світлі ідеали добра, справедливості та любові.

    4. Парадовська О. С. Рапсодія осені : поезії / О.С. Парадовська ; передм.   Н. В. Данилюк. - Івано- Франківськ : Місто НВ, 2020. – 128 с.

    «Рапсодія осені» - нова поетична збірка прикарпатської авторки Ольги Степанівни Парадовської, зі сторінок якої поетеса промовляє до читача, відкриваючи душу навстіж, аналізуючи минуле, радіючи сьогоденню і мріючи про безхмарне майбуття. Книга відображає глибокий духовний світ авторки: її жалі, переживання, надії і просвітлення, тісний зв'язок із Богом і життєлюбність, щедрість душі і віру в людей. Ця поетична рапсодія звучить щиро і натхненно, хвилюючи душу читача і спонукаючи його до пошуків себе і свого призначення на цій Землі крізь призму душі ліричної героїні.

    5. Пухта Г. На гойдалці вітрів : поезії / Галина Пухта. – Біла Церква : Час Змін Інформ, 2020. – 196 с. 

    Нова книга Галини Пухти «На гойдалці вітрів» -  це глибока криниця роздумів про плинність людського життя і причетність його до долі рідної землі, солодкі спогади про дитинство, юність, замилування стежками зрілості.Тут і примхливий настрій погоди у всій її оголеній красі, і переплетені тісно з її циклонами струни кохання, душевних злетів і розчарувань.

    6. Три поетичні струни : збірка поезій / Наталя Данилюк, Любомир Михайлів, Леся Шмегельська. – Біла Церква: Час Змін Інформ, 2019. – 132с.

    «Три поетичні струни» - так образно сказано про доірки поетичних творів, що вміщені в цій збірці, членів національної спілки письменників України Наталі Данилюк, Любомира Михайліва, Лесі Шмегельської, які проживають і творять на Рожнятівщині, що на Прикарпатті. Поети різні за своїм стилем, манерою художнього письма і сприйняттям навколишньої дійсності. Але всіх їх об’єднує любов до рідної землі, до слова, яке робить їх високими і крилатими. Тому й поезії, вміщені в книзі, рельєфні, цікаві та неординарні.

    7. Дмитро Халус. День після ночі : поезії  /  Дмитро Халус. – Біла Царква : Час Змін Інформ, 2020. – 116с.. іл..

    Нова книга віршів поета отця Дмитра Халуса про високі ідеали християнської моралі, про чесність і справедливість, про радість і щастя земних щедрот. Осмислюючи сутність людського життя, він у своїх лаконічних поетичних рядках окреслює дорогу до людяності, до любові між людьми, до Бога. 

    8.  Шмегельська Л. Сьоме небо: поезії /Леся Шмегельська.  – Біла Церква : Час Змін Інформ, 2018. – 136с., іл..

    Колись грецький філософ Арістотель у своїй праці «Про небо» писав, що воно складається із семи кришталевих сфер. До яких прикріплені зірки і планети. Напевне, саме звідси бере початок крилатий вислів «на сьомому небі від щастя». Розмисли над буттям, світом з його насущними проблемами лягли в основу нової (сьомої!) поетичної книжки «Сьоме небо» української поетеси Лесі Шмегельської.

    Чи задумувались ви коли - не будь, звідки в душі людини народжуються геніальні вірші? Від чого з’являється дивовижний дар, який спонукає звичайні слова звучати по-новому, від яких сильніше б’ється серце і захоплює подих? Поетичне слово містить у собі якусь незриму, непомітну і водночас велику силу. Воно народжується не на Землі, а десь у височині блакитного неба. Не підлягає сумніву, що поезія відіграє одну з провідних ролей у духовному збагаченні людини. 


Немає коментарів:

Дописати коментар