пʼятницю, 5 березня 2021 р.

  Всесвітній день дикої природи

    3 березня 2021 року Світова спільнота відзначатиме Всесвітній день дикої природи. В бібліотеці села Красне оформлено тематичну поличку «Збережімо довкілля заради життя»

    Людству загрожує загибель найближчими десятиліттями, якщо воно терміново не змінить свого ставлення до природи.     Гарун Тазієв сказав: „Природа, в якій вам, молодим, доведеться жити, забруднюється, піддається руйнуванню, знищується. Чи багатьом з вас щастило бачити прозору річкову воду, чистий пісок, насолоджуватися тишею без реву моторів, дихати чистим повітрям без домішок бензину, мазуту, пестицидів? Ваше майбутнє може стати жахливим, якщо не почати негайно лікувати цю проказу. Прийшов час діяти".

    « Заказник «Турова дача»

    Ту́рова Да́ча — гідрологічний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований між селами Вербівка, Ловаги і КраснеРожнятівського району Івано-Франківської області.

    «Каштанова алея»

Каштанова алея складається з 30 дерев каштану кінського віком понад 30 років. Вона виглядає досить своєрідно навесні, коли всі дерева увінчані свічками квіток, та восени, коли дозрівають каштани і починається падолист.

        


    У Європі кінський каштан почали розводити з 1576 року, хоч і батьківщина кінського каштана — гірські ліси Балканського півострова. Насіння його було вперше одержано з Константинополя. Екзотичні декоративні дерева швидко заполонили парки, сквери й сади європейських міст.

«Свідок історії – віковічний дуб»

Один із дубів на території с.Красне, що вцілів з 19 ст. і є окрасою центральної частини села.


    Він посаджений на честь скасування кріпосного права в Галичині в 1848 році. Тепер біля цього дуба відновлено колись знищений хрест, на якому викарбовано напис «В честь скасування кріпосного права».

    Білоцвіт весняний  (Leucojum vernum) – багаторічна трав’яниста рослина з широкодзвониковидними квітками. В проталинах, де тягнуться до сонця перші паростки, біля струмочків з талого снігу на соковитих квітконосах погойдуються великі білі дзвіночки білоцвіту весняного. Білоцвіт весняний рідкісний вид флори України, внесений до Червоної книги України. Назва роду «Leucojum» походить від грецьких слів, які в перекладі означають «біла фіалка».

 

    Ступінь загрози зникнення різних видів рослин далеко не однакова. Особливо потребують охорони рідкісні види рослин, занесені до Червоної книги. 

    Журавлина  болотна  — це чудова в усіх відношеннях ягода. Вона однаково корисна і для дітей, і для літніх людей, і для майбутніх мам. Самими цілющими з усіх існуючих ягід вважаються саме журавлина, суниця і чорниця. А ще журавлина входить в десятку кращих продуктів для жіночого здоров’я.

                  

    Бобівник трилистий  Menyanthes trifoliata, водяний трилисник, водяний трифоль, жаб’ячі огірочки) – це трав’яниста багаторічна лікарська рослина, яка належить до родини бобівникових. Вона має товсте, повзуче кореневище і надземний безлистий пагін. Листя бобівника чергове, тричіпальчасторозсічене, оголене, розташоване біля основи стебла, де воно переходить у піхву, що обгортає стебло. Квіти цієї рослини п’ятипелюсткові, зібрані у суцвіття-китиці, мають блідо-рожевий колір. Цвіте вона з травня по червень, а її плоди представляють собою багатосім’янні коробочки. Розмножується ця рослина відрізками коріння (вегетативно) та насінням.

     Тому природу треба любити і берегти. Треба вчитися її розуміти, вчитися дивуватися і бачити красу в кожному витворі природи: у стрімких потоках і тихій річці, у високих горах і зелених лісах, у синьому небі і у дивовижних хмарках, які нагадують слоненят чи мавпочок, у безмежних полях і в малій калюжі, де відбилося велике небо, у далеких зірочках, що підморгують нам і кличуть та манять до себе. Природа — це велике і незбагненне диво, яке людині треба розгадати протягом свого життя. І, мабуть, немає дивовижнішої і таємничішої казки за саму природу. А скільки в ній непізнаного, нерозгаданого, величного і дивовижного! Лише будь уважний, умій роздивитись і прислухатись, збагнути і здивуватись. Природа — це справді велике диво!



Немає коментарів:

Дописати коментар