середу, 3 березня 2021 р.

 Екологічна стежина "Цікавинки дикої природи"

        3 березня відзначається День дикої природи, який було започатковано 20 грудня 2013 року шістдесят восьмою сесією Генеральної Асамблеї ООН. У резолюції відзначається цінність диких тварин і рослин, особливо тих, які потребують захисту. В бібліотеці села Слобода Небилівська для юнацтва проведено екологічну стежину «Цікавинки дикої природи» та оформлено книжково – ілюстровану викладку.                                                                                       

                                                      З природою живи у дружбі,

                                                       Той буде вона тобі в службі.

    Споконвіку люди жили з природою, не відділяли себе від неї. Вони брали від природи її дари і розуміли, що чим краще і розумніше вони ставитимуться до неї, то краще буде і їм. Людина - часточка природи. Не головна, не перетворювач і не володар! А часточка. Природа і людина взаємопов'язані, тому турбуючись про природу ми турбуємося і про людину, її майбутнє, а те, що завдає шкоди природі — завдає шкоди і людині. Без природи життя неможливе, тому людина повинна не владарювати над природою, а й співпрацювати з нею, бути не „царем природи", а її невіддільною часткою.

    Сучасна молодь вступає в життя в епоху не тільки бурхливого розвитку науки і техніки, а й негативних наслідків науково-технічної революції. Зростання населення Землі, дедалі більше забруднення атмосфери, гідросфери та літосфери, накопичення величезних об’ємів відходів людської діяльності при одночасному виснаженні майже всіх видів природних ресурсів призвели до розвитку глобальної екологічної кризи. Біосфера сьогодні вже не спроможна самоочищуватися, саморегулюватися й самовідновлюватися – вона дедалі активніше деградує.

    Природа — це невичерпне джерело краси, натхнення, радості, щастя. У природі є все, щоб людина була не тільки ситою, здоровою, задоволеною, але й могла відпочити душею, творити, радіти і бути щасливою.

    Людина може зберегти свою Землю, якщо з дитинства буде любити чарівне довкілля, берегти кожну квіточку, кожне деревце, кожну билинку в полі. Коли вона перестане кривдити братів наших менших, боротиметься з браконьєрами. Коли людина усвідомить, що вона залежить від природи і буде турбуватися про довкілля, щоб воно було чистим, гарним, зеленим і таким самим казковим та дивовижним, яке надихає людину на творчість, дарує радість, щастя і життя.



Немає коментарів:

Дописати коментар