вівторок, 23 квітня 2024 р.

 Літературний хіт – парад

« Книга  - джерело мудрості»

    До Всесвітнього дня книги та авторського права в бібліотеці села Слобода Небилівська проведено літературний  хіт – парад за творами української класики.

1.“Тигролови”, Іван Багряний

Книга, яка чудово нагадує про те, чому “совок” повертати не треба. Григорій Многогрішний потрапив в м’ясорубку тоталітарного режиму. У свої 25 він вже пережив тортури, катування й заслання на Сибір. Сильний та нескорений, Григорій втікає та знайомиться з сім’єю Сірків. Тепер він знайшов притулок в Зеленому Клині, де тигрів ловлять руками. Людина в тайзі справді відчуває себе вільною. Як тигри, яких приборкує.


2.“Тіні забутих предків”, Михайло Коцюбинський

Книга, насичена українським фольклором, звичаями гуцулів та магією. Та й без кохання, звісно, не обійшлося. Іван та Марічка — закохані діти двох родів, які ворогують. Через це не судилося їм бути щасливими. Поки Іван був на полонинах, його кохана померла. Через деякий час Марічка приходить в образі мавки й заманює хлопця в ліс, де Іван зустрічає Чугайстра і його доля теж закінчується трагічно.

Якби Коцюбинський написав твір до появи Шекспіра, в англійського драматурга не було б шансів на успіх. Ця історія розчулить будь-кого.

                 3.“Я (Романтика)”, Микола Хвильовий

Автор показує антигуманність Революції 1917 року, її вплив на людину. В центрі цієї психологічної новели — ліричний герой. Точніше, його внутрішні переживання, емоції, сприйняття навколишнього. Головне, що треба зрозуміти після прочитання — мета зовсім не виправдовує засоби. Залишитися людиною з цінностями та бути чекістом, який страчує невинних, неможливо.


    4.“Украдене щастя”, Іван Франко

Твори Івана Франка справедливо мають стояти поруч з “Кобзарем”. Читати твори Франка можна у будь-якому настрої дорослим і дітям. П’єса “Украдене щастя” написана на основі народної “Пісні про шандаря” та наскрізь пронизана фольклором.

Три персонажі, три різні долі й украдене щастя. Важкі умови життя й нестача землі при владі Австро-Угорщини породили справжнє “галицьке пекло”, в якому Анна, Микола й Михайло зрештою втратили усе, що мали. Будь-яка надія на щасливе життя згасла серед зрад, вбивств та ворожнечі. Варто читати з погляду сучасної людини та знаходити для себе нові сенси любити: сім’ю, свою землю, історію.

            5.“Кайдашева сім’я”, Іван Нечуй-Левицький

Книга, як і багато з цієї добірки, є у списку шкільної літератури. Та хіба може дитина відчути й пережити усі мотиви, гумор, трагедію дорослих? Обов’язково перечитайте цю книгу та погляньте на персонажів, які поруч з нами навіть зараз. Трагедія поєднується з комедією, а сміх з розпачем.

Стосунки свекрухи та невістки, суперництво й запекла ворожнеча між членами родини тут показані з різних поглядів. Може, ця книга допоможе і на себе поглянути зі сторони?

6. “Енеїда”, Іван Котляревський

“Еней був парубок моторний, і хлопець хоч куди козак!” — початок визначної для української мови та літератури поеми. Адже це перша масштабна пам’ятка нашого письменства. Не дивно, що українці так люблять гумор, у нас навіть література почалася з цього гумористичного твору!

Перечитати варто, щоб побачити справжню просту українську мову 18 століття. Такий переклад Вергілія справді унікальний та запальний.

7.“Земля”, Ольга Кобилянська

Досі вчите психологію в пабліках блогерів? Годі, час вчити психологію за книгами Кобилянської. Розпочніть із твору “Земля”, який став визначним в історії літератури. Українське село, його краса, звичаї — прекрасні. Жити серед пейзажів, в розміреному темпі працювати й будувати родину могло б бути казково, але не такі романтичні умови насправді.

Батьківська земля, здобута тяжкою працею, стала причиною конфлікту між двома братами й привела до вбивства. Роздуми про людську сутність, душу, переживання в романі знаходяться на першому місці.

8. “Марія”, Улас Самчук

Це був перший художній твір про Голодомор і вийшов роман ще в 1934 році у Львові. Звісно ж, був заборонений в Україні, як і більшість творів Самчука. Марія стала збірним образом нещасних, заморених голодом та стражданнями селян. Усіх матерів, які втратили дітей і бачили, як вимирають цілі селища і людяність.

Роман має велику історичну цінність, адже написаний за реальними спогадами очевидців.


    Колись класиками стануть і сучасні письменники, як Андрухович чи Жадан. Книги ж із нашої підбірки вже випробувані часом і якнайкраще описують життя наших предків. Вивчати себе треба починати з коріння, менталітету. Багато речей зі старих книг актуальні й досі та оточують нас щодня, хоч і декорації змінилися.

    Сподіваюся, вам захотілося почитати хоча б одну книгу з підбірки. Обов’язково тримайте вдома книги, які не постаріють!

Викладка літератури для дітей

« Книга вчить, як на світі жить»

    Світ книг здавна вабить своєю мудрістю та загадковістю. Хороші книги − то найкращі друзі у життєвій мандрівці. Вони є великими вчителями та вихователями. Книги вчать і малих, і старих бути порядними, добрими, толерантними, чуйними людьми. Книги допомагають нам розвиватися духовно, удосконалювати інтелектуальні здібності. Вони роблять нас розумними, освіченими, культурними людьми. Начитана людина добре вміє формулювати і відстоювати власну думку, а найголовніше мислити, оригінально і глибоко.

    Книги − це мов джерело, з якого п’ємо знання про дивовижний навколишній світ, про взаємини між людьми, про суспільство загалом. 

    Що дає людині книга? Книжка навчає Зберігає досвід минулих поколінь передбачає майбутнє виховує поради, пізнавальну інформацію естетичне задоволення.

Люба дитино! До тебе це слово!

Перед тобою – скарбниця чудова,

Мудрих порад невичерпне джерельце.

Книгу люби і душею, і серцем.

    Тож черпайте знання із книг, пийте цю живильну воду, і ви неодмінно виростете справжніми людьми.


Немає коментарів:

Дописати коментар