пʼятниця, 26 квітня 2024 р.

                                                   Година спомин

                «Чорнобиль… Трагедія…Пам’ять…»

    26 квітня 1986 року сталась страшна катастрофа в історії людства - вибух реактора на Чорнобильській атомній електростанції. Долі багатьох людей різних професій - цивільних і військових, які стали свідками, учасниками, героями та жертвами Чорнобильської катастрофи, змінилися назавжди.

    Жива рана Чорнобильської трагедії болить і досі… Від 1986 року і до сьогодення українці згадують вибух на атомній станції як розподіл життя до і після. Тисячі постраждалих, одинокі будинки та занедбані вулиці і тиша… Саме так виглядає Чорнобильська зона зараз, а в теплі квітневі дні 38 років тому ніщо не віщувало небезпеки. Сьогодні ж уся країна схиляє голови перед загиблими, дякує ліквідаторам, які мужньо кинулися на допомогу, за їх жертовність.

      Пам'ять про трагедію незагоєною раною залишиться в душі нашого народу. Подвиг, який здійснили ліквідатори Чорнобильської АЕС, ніколи не буде забутий. 

    В бібліотеці села Небилів оформлено викладку літератури  на якій представлено видання, у яких  описуються події на ЧАЕС у день аварії, подвиг ліквідаторів - чорнобильців, гіркі наслідки катастрофи для України та світу та спроби їх подолання.


    Кажуть, час лікує. Через 24 тисячі років людство зможе забути про ту «мирну» атомну катастрофу, тому що це – час повного розпаду стронцію й цезію. З них ми прожили 38 років… 

                                       Нам горе люте миром перебути,

  Нам поховати зло в бетон і бронь,

 І – не забути! – доки світ і люди,

Синів землі, що відвели вогонь.

                                                              Б. Олійник     

Немає коментарів:

Дописати коментар