неділю, 21 квітня 2024 р.

 Еко – година:

 «Збережи природу! Зміни світ на краще»

Все на землі, все треба берегти
І птаха,  й звіра, і оту рослину,
Не чванься тим, що цар природи ти -
Бо врешті, ти його частинка.
Друже мій, люби життя,
Люби людей, природу,
А кривду кинь у забуття,
Як камінь в тиху воду.

                                                                                           Б. Лепкий

     Одна з найактуальніших проблем сьогодення – екологія. ЇЇ вирішення повинно починатися з наших родин і громад, зі змін у свідомості кожного громадянина, аби навколишнє середовище стало комфортним та  безпечним. Людина часто шкодить як природі, так і собі, не помічаючи у своїх діях нічого злочинного. Це наслідок допущення нею помилок у стосунках з довкіллям, ігнорування навіть очевидних сигналів про шкідливість недалекоглядних дій. Ідеться про наближення глобальної екологічної катастрофи через інтенсивне й кількісне зниження природних ресурсів, забруднення навколишнього середовища, знищення флори і фауни, забруднення атмосфери шкідливими речовинами і, як наслідок,  - підвищення температури повітря на земній кулі, зміна клімату, зникнення живих організмів...

    20 квітня ми відмічаємо – День Довкілля, а 22 квітня Всесвітній день Матері Землі. До цих дат у нашій бібліотеці була проведена еко – година: «Збережи природу! Зміни світ на краще»

    Людина й природа перебувають у тісному зв’язку. Природа Землі схожа на організм людини, лише дуже великий. Як дихальна система постачає в її організм кисень, так і ліси збагачують киснем повітря. Кров живить  клітини організму, а ріки й моря несуть воду й поживні речовини до всього живого. Земля хворіє, коли вирубують ліси, забруднюють озера, ріки, моря та океани, а від цього втрачає здоров’я й  людина.

    Зараз у нас іде війна. Від початку повномасштабної війни російська федерація завдала довкіллю України збитків на суму понад 1,35 трильйона гривень. 20% природоохоронних територій України потерпають від війни, через бойові дії постраждали  мільйони гектарів лісу, 8 заповідників та 10 національних природних парків перебували або  перебувають в російській окупації.

Через лісові пожежі, горіння нафтопродуктів і загоряння промислових об’єктів у повітря щодня потрапляють небезпечні речовини. Так, від початку повномасштабної війни кількість цих викидів перевищила 67 млн тонн. 

    Загалом в Україні вже постраждали 3 мільйони гектарів лісів, що становить майже третину її лісового фонду. Деякі з них втрачені назавжди.

Це цікаво!

Щогодини на нашій планеті:

1700 акрів продуктивної землі стає пустелею.

Близько 2000 дітей помирають з голоду.

55 осіб отруюються й гинуть від пестицидів та інших хімічних речовин,

1000 людей вмирає від отруєння водою.

2000 тонн кислотних дощів випадає у Північній півкулі.

Зникають 5-6 видів тваринного чи рослинного світу.

Щохвилини:

Знищується більш ніж 51 акр тропічних лісів.

Використовується близько 35 000 барелів нафти.

Знищується 50 тонн родючого ґрунту через не­ правильне його використання.

В атмосферу виділяється понад 12 000 тонн вуг­лекислого  газу.

    Оскільки, як ми з вами з’ясували, наше життя тісно пов’язане з природою, то щоб зберегти її красу та багатство, треба знати й дотримуватися певних правил поведінки у спілкуванні  з довкіллям. Зв’язок людини з навколишнім світом полягає не тільки в спільному існуванні - він знаходить своє відображення в активній взаємодії одне з одним.

    Усім нам, мешканцям невеликої, прекрасної, але вкрай переобтяженої шкідливими плодами людської діяльності планети, необхідно почати діяти. Ми мусимо активно рятувати природне середовище, зберігати й «ремонтувати» свій дім, колись прекрасний, який почав розвалюватися з нашої ж вини. Але робота ця - над­звичайно складна, важка, відповідальна. І вона лише тоді дасть позитивні наслідки, коли ми виконуватимемо її не тільки сумлінно, з душею і серцем, але, що дуже важливо, професійно, грамотно, з урахуванням законів природи.

    Все може природа: може нагодувати хлібом, напоїти зі своїх дже­рел, здивувати своєю красою. Одного лиш не може вона - захистити себе. Тому святий обов'язок охорони природи лягає на плечі тих, хто їсть хліб, п'є її воду, пишається її природою, тобто вас. Бережіть її!

    Є тільки один спосіб співіснувати з природою: пізнавати її закони й узгоджувати з нею свої дії. За їх порушення людство вже несе відповідальність, бо природа починає судити його за своїми законами. Єдиний вихід для кожного з нас - берегти довкілля, рідну природу,  і лише тоді вона стане джерелом життя, сили й натхнення.

    Природа щедра до нас. Що ми маємо - усе від неї. Відплати їй своєю добротою, увагою, і вона стане ще щедрішою.

Пам'ятай зеленого коника біля своїх ніг,

Пам'ятай тихий вітер, що між хмари пробіг,

Не забудь приголубить у лузі ромашку,

Посади деревце - це для тебе не важко.

Зачекай, не вбивай в лісі дикого звіра,

Він тобі подарує і любов, і довіру.

Пожалій буйний цвіт, не засмічуй колодязь.

Це ж для тебе усе, це твій дім, це природа.

 Оформлено книжково - ілюстративну викладку: «Цей чарівний світ природи»



Немає коментарів:

Дописати коментар