вівторок, 19 березня 2024 р.

 Історичний дайджест

«Іван Мазепа – Славетний Гетьман України»

                                   Любив Вкраїну він душею

                                                  І зрадником не був для неї…

                                                  Він серцем біль народу чув…

В. Сосюра

    З нагоди 385-ї річниці з дня народження бібліотека та клуб села Слобода Небилівська провели історичний дайджест «Іван Мазепа – Славетний Гетьман України».

    МАЗЕПА ІВАН СТЕПАНОВИЧ – гетьман України (1687-1709 рр.); видатний державнополітичний і культурний діяч кінця XVII – поч. XVIII ст. Народився 20 березня 1639 р. у с. Мазепинці (нині Білоцерківський район Київської області). Належав до родини відомої правобережної української шляхти. Початкову освіту отримав у школі Київського братства, згодом закінчив Києво-Могилянський колегіум та Єзуїтську колегію у Варшаві. Протягом трьох років навчався у Німеччині, Італії, Франції та Голландії, де здобув блискучу європейську освіту, досвід європейського політичного та культурного життя. Знав кілька іноземних мов. Формування національно-політичних переконань І.Мазепи відбувалося під час служби при гетьманах П.Дорошенкові та І.Самойловичеві, які мали програми відродження самостійної і соборної української держави.

     І.Мазепа був першим українським гетьманом, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом майже 22 років (8081 днів). Цей період характеризувався економічним розвитком України-Гетьманщини, стабілізацією соціальної ситуації, піднесенням церковно-релігійного життя та культури.

    Іван Степанович Мазепа є однією з найяскравіших, найвидатніших і найсуперечливіших постатей української історії. Завдяки своїм природним здібностям, здобутій освіті, військовому вишколу гетьман Іван Мазепа став великим державотворцем, полководцем, дипломатом і культурним діячем, який створив нову ранньомодерну Україну. Його образ посідає таке ж вагоме місце і в художній літературі, живописі, музиці.

    Іван Мазепа чесно і послідовно йшов по шляху створення незалежної держави, виконавши свій обов’язок перед народом і Україною. 






Немає коментарів:

Дописати коментар