вівторок, 19 березня 2024 р.

 Історичний портрет 

«Легенди і правда про Мазепу»

● Мазепа — виходець зі шляхетного роду Мазеп-Колединських, мав благородне походження. Його родина мешкала на Київщині.

● На формування характеру майбутнього гетьмана вплинули соціально-політичні події, які вирували в ті часи. Так, дитинство Мазепи припало на час гетьманування Богдана Хмельницького. Батько Івана, Степан Мазепа, довгий час був білоцерківським отаманом.

● За переказами сучасників, у юні роки Мазепа мав неймовірну вроду, яка дісталась йому від матері. У майбутнього гетьмана закохувалися дівчата та молоді жінки. 

● У характері Івана Мазепи поєднувалися нетипові речі — прагматизм та романтичне мислення, гострий розум та певна поетичність. З юних років, він був всебічно розвиненою людиною, а також дуже ерудованим.

● Мазепа захоплювався філософією та історією, любив давньогрецьких поетів. Отаманського сина часто можна було побачити з томом Сократа на колінах.

● Гетьман здобув ґрунтовну освіту. Спочатку, він навчався в Києво-Могилянській академії, згодом — вивчав військову справу в Голландії та філософію у Франції.

● Гарних манер, уміння вести світську бесіду та переговори юний Мазепа навчився при дворі польського короля Яна ІІ Казимира.

● «Переломний момент» у житті Івана — це вступ на службу до Петра Дорошенка (1669 р.). Дорошенко довіряв Мазепі, доручав йому важливі дипломатичні завдання, цінував гострий розум майбутнього гетьмана.

● Булаву гетьмана Лівобережної України Мазепа отримав в 1687-му, після чергової змови генеральської старшини. Головною метою, на цьому етапі, для новообраного гетьмана стало об’єднання Лівобережжя, Правобережжя та Запоріжжя.

● Мазепа був релігійною людиною, а також ревним заступником православ’я. Надавав кошти на будівництво церков, але, окрім того, підтримував розвиток освіти. Саме в часи гетьманування Мазепи Києво-Могилянська колегія стала академією.

● Гетьман прагнув до монархічної одноосібної влади, додержувався досить жорстких методів правління. Також саме Мазепа відмовився від політичної орієнтації на Річ Посполиту.

● Мазепа — не лише вправний політик, а і громадський діяч. За його гетьманування відбувся чималий розвиток усіх галузей української культури, освіти, мистецтва та літератури.

● Спочатку, Іван Мазепа побудував дипломатичні стосунки з російським царем. Останній, упродовж довгого часу, ставився до українського гетьмана дуже прихильно. Коли ж взаємини з Москвою погіршилися, Мазепа почав шукати іншого патрона. Так утворився союз зі Швецією.  

    До 385-річчя з дня народження Івана Мазепи в бібліотеці села Небилів оформлено книжкову викладку літератури, на якій представлено матеріали про життєвий шлях, громадсько-політичну та державотворчу діяльність гетьмана.




Немає коментарів:

Дописати коментар