неділю, 10 березня 2024 р.

 Шевченківські читання

 «Шевченкова слава – слава України»


   У день ясний, у день весняний

   Коли пробуджується від зими усе живе,

   Подарував Господь нам сина України

    І батька українців – Тараса.


    

    9 березня особлива дата для українців – День народження Тараса Григоровича Шевченка. Його називають нашим пророком, Великим Кобзарем і українським генієм. Шевченко був відомий і боротьбою за визволення українського народу.

    Пройшло 210 років від народження Великого Кобзаря, проте кожне слово, написане поетом, і досі актуальне. Творчість Шевченка – багатогранна, як і його талант. Шевченко Т.Г. був різнобічно обдарованим митцем, ліриком, творцем епічних поем, видатним драматургом. Літературна спадщина Тараса Шевченка, центральну роль в якій відіграє збірка поетичних творів «Кобзар», за правом вважається основою української літератури. «Заповіт» Великого Кобзаря перекладено більш ніж 100 мовами світу.

    З нагоди дня народження Т. Г.Шевченка у  бібліотеці села Небилів з юними користувачами були проведені шевченківські читання: «Шевченкова слава – слава України». Звучали поезії: «Заповіт», «Садок вишневий коло хати», «Мені тринадцятий минало», «Думка», «Тополя», «І золотої й дорогої…», «Реве та стогне Дніпр широкий…» та інші. Також діти читали вірші присвячені нашому Кобзареві.

У цей важкий для України час,

Коли ми знов повстали за свободу,

В душі у нас заговорив Тарас

Своїм кобзарським і пророчим словом.

Страждала і страждає Україна

Та слово Кобзаря всіх підійма,

І додає нам українцям сили

Боротись за красиве і щасливе майбуття.

    Сьогодні, відзначаючи 210-річницю від дня народження Тараса Шевченка, ми вклоняємось перед Великим Кобзарем, який своїм життям, своєю наскрізною українською вдачею, своїм безсмертним словом – є прикладом невтомного борця за волю, правду, мир та єднання.

Він був як полум'я. Його рядки -

Дзвінкі і небезпечні, наче криця,

Переживуть і жито, і пшеницю,

І хліб, і сіль, і війни, і віки.

    В бібліотеці була оформлена книжково - ілюстративна  викладка літератури.




Немає коментарів:

Дописати коментар