субота, 29 січня 2022 р.


29 січня – День пам’яті героїв Крут

     Триста… Цифра на перший погляд звичайна, але незвична водночас, бо є трагічною в житті України 1918 року, коли 29 січня війська Муравйова-Апостола здійснили наступ на столицю України. Саме тоді студенти університету Шевченка та школярі київських шкіл стали на захист серця країни та загинули під Крутами.

    До Дня пам’яті Крут бібліотекою села Небилів проведено годину скорботи «Крути: і сум. і біль, і вічна слава», про легендарні факти перебігу подій в історії України.

    29 січня – День пам’яті героїв Крут – саме там, у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

На Аскольдовій могилі
Поховали їх –
Тридцять мучнів українців
Славних, молодих…

    За різними джерелами, українська сторона втратила вбитими від 300 до 400 чоловік, але змогла затримати більшовицьку армію, вигравши для УНР трохи часу. Ця затримка дала змогу Центральній Раді заключити Берестейський мир 9 лютого 1918 року та зберегти молоду Українську Державу.

    Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. Вони – студенти, курсанти, школярі – виявилися у своєму патріотизмові вище за класові інтереси і, коли постала потреба,без вагань віддали молоде життя в ім'я волі свого народу.

    Тільки в останні роки історики почали активно вивчати наявні матеріали. І хоча зараз виникає більше питань, ніж відповідей, незмінним залишається один факт: битва під Крутами – одна з визначних сторінок історії України, яку ми маємо пам’ятати.

    Оформлено викладку літератури «Крути: і сум, і біль, і вічна слава»



Немає коментарів:

Дописати коментар