вівторок, 2 січня 2024 р.

Година - портрет

«Життя віддане Україні"

    Січень в Україні багатий на свята. У перший місяць зими в країні відбудуться не тільки інтернаціональні свята, а й суто українські.

    1 січня в Україні святкуватимуть не тільки Новий рік, а й ще одну важливу дату. Цього дня 115 років тому народився Степан Бандера - політичний діяч відомий на всю Україну. В бібліотеці с. Слобода Небилівська проведено годину – портрет ««Життя віддане Україні".

Що зробив Бандера для України

    Портрет Степана Бандери для України - це втілення національної ідеї, а саме - визволення країни та українського народу, боротьби за свободу і незалежність України.

    Степан Бандера народився  1 січня 1909 року у селі Старий Угринів (тепер Калуського району Івано-Франківської області) в родині греко-католицького священика. Уже в підлітковому віці (у 13 років) Степан Бандера вступив до скаутської організації "Пласт", що працювала на благо України та займалася патріотичним вихованням української молоді.

    Бандері була уготована важлива і легендарна місія керівництва ОУН (Організації Українських Націоналістів), яка боролася проти німців у період окупації України, а далі - проти загарбників-більшовиків.

    Нині особистість Бандери для України - це уособлення почуття національної гідности, яке за будь-яких умов залишається непохитним.

Його головними принципами були:

-соборна

-національна

-вільна

-демократична Україна

    Саме ці аспекти під час війни України з Росією - особливо нагальні для кожного українця.

    Нині Україна переживає те, проти чого невпинно боровся Степан Бандера, з цієї причини його ім'я так часто лунає з ворожих вуст. Для росії, яка тримає за мету поневолення та руйнування, ім'я Степана Бандери дорівнює стійкості та незламності України.

Степан Бандера - цікаві факти

    Крім відомих фактів боротьби за незалежність України, про життя Бандери відомі ще інші цікаві факти:

    Степан Бандера з дитинства готувався до фізичних випробувань і тортур. Розуміючи, що до нього за його націоналістичну діяльність можуть застосовувати тортури, вставляв собі під нігті голки і тренувався приймати біль.

    У Бандери було троє дітей. Довгий час родина жила в Мюнхені під прізвищем Попель, а діти не знали, що їхній батько - той самий лідер ОУН Степан Бандера.

    Степана Бандеру намагалися вбити 8 разів. Більшість зі спроб провалилися завдяки Службі безпеки ОУН.

    15 жовтня 1959 року його вбив агент КДБ Богдан Сташинський, вистріливши йому в обличчя зі спеціального пістолету струмінь ціанистого калію. Через п’ять днів його поховали на мюнхенському цвинтарі.




Немає коментарів:

Дописати коментар