вівторок, 21 листопада 2023 р.

 Інформаційна година

Україна: незламність, гідність, свобода

    21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи, день, який уособлює героїзм, силу духу й одвічне прагнення українців до свободи та незалежності. Сьогодні ми згадуємо події на майдані Незалежності та вшановуємо пам’ять тих, хто ціною свого життя захищав нашу свободу, суверенітет і цілісність України. Помаранчева Революція, Революція Гідності – це історія, яка творилася на наших очах. Пам’ятаймо відданість Героїв Небесної Сотні, усіх українських воїнів та шануймо їхню самопожертву для кращого майбутнього держави та всього українського народу!

Історії ж бо пишуть на столі,

ми ж пишем кров'ю на своїй землі.

Ми пишем плугом, шаблею, мечем,

піснями і невільницьким плачем.

Могилами у полі без імен...

                                                                    Ліна Костенко

    Україна – це територія гідності й свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року, який був Святом Свободи, і Революція 2013 року – Революція Гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи.

    Подією, яка спричинила соціальний вибух, стала неочікувана відмова Президента України підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом. У зв’язку з цим протестні акції почали називати Євромайданом. 21 листопада 2013 р. на Майдані зібралося півтори тисячі осіб, здебільшого журналісти і молодь.

    29 листопада українські студенти організували «живий євроланцюг» між Києвом та Перемишлем.

    У ніч на 30 листопада Майдан оточили 2 тис. бійців загону особливого призначення МВС «Беркута». У цей час у наметах перебувало до 400 протестувальників, переважно студентів. Міліція знищила намети і жорстоко побила всіх, хто потрапляв під руку. Внаслідок розгону було травмовано 84 протестувальника, в тому числі 17 студентів.

    У ніч на 11 грудня влада зробила нову спробу розігнати Євромайдан. За кілька годин на Майдані вже стояли нові намети й довкола них - барикади 2-3 метри заввишки.

    18-20 лютого – пік Революції гідності. Відбулися криваві сутички в центрі Києва, підпалено Будинок профспілок та вбито багатьох євромайданців, які стали Героями Небесної сотні.

    1 грудня на майдани та вулиці Києва вийшло від 500 тис. до 1 млн громадян. Цього дня було створено Штаб національного спротиву, який розмістився в Будинку профспілок. До столиці почали з’їжджатися тисячі протестувальників з усіх міст України.

    Після Майдану і до цих пір на території нашої держави немає спокою, розпочалися і продовжуються військові дії на Сході України, в ході яких було втрачено вже кілька тисяч життів солдат та мирних жителів.

     Ми – українці – свідомий і відповідальний народ, здатний відстоювати свій вибір. Ми подали історичний приклад того, як солідарність, братерство і взаємоповага між сотнями тисяч людей згуртовує їх довкола спільної мети.

    Дивлячись на нинішнє становище нашої країни, впевнені, що немає такого українця, який би не бажав миру і спокою Україні. Весь народ нашої держави об’єднався нині проти агресора. Багато чоловіків та жінок мужньо захищають кордони нашої країни. Багато хто із людей працює в тилу для підтримки солдатів.

    Шукаючи Європу, ми знайшли Україну. Революція відбулася не лише в політичному житті країни. Вона відбулась у нас самих, у нашій свідомості. Адже, Україна – це територія гідності і свободи.



Немає коментарів:

Дописати коментар