вівторок, 17 жовтня 2023 р.

       Інтернет мандрівка: 

          «Неповторні витвори природи»

             Краса природи – справжнє диво.

          Все неповторне і живе.

    Найбільш дивовижно красиві місця на Землі створені самою природою. Вони настільки вражають, що навіть важко віриться у їх існування на нашій планеті. Це не чиясь витончена фантазія, ну, хіба що природи. Напевно, щоб повірити, що ця краса дійсно є десь на іншому кінці планети, варто один раз побачити її своїми очима.

    Пропонуємо нашим юним користувачам здійснити інтернет  мандрівку: «Неповторні витвори природи.»

                                                  Плітвицькі озера

    У кожній країні є своя особлива родзинка, котра виділяє  серед інших і характеризує в цілому. Словенія – це неймовірно прекрасні природні ландшафти, море зелені, все натуральне, справжнє  і живе.

    Про красу Плітвицьких озер багато написано. Кожен, хто тут буває, згодом намагається якось відтворити побачене, поділитись з іншими отриманими враженнями, зарядами позитивної енергії та розповісти про рідкісне природне явище   чи то через полотно, створюючи неймовірні  чарівні пейзажі, чи то через завитки літер, оспівуючи вічний шум водопадів, що піняться, чи то через світлини, де застигли неповторні митті вічності.  

    Найбільше, Козьяк (площею близько 82га, 46м глибиною).

Каскадний водоспад у Хохкрімль

Водоспад є багаторівневим. Сумарна висота каскадів становить 385 метрів. Цей красивий витвір природи знаходиться на землях Зальцбурга в національному парку «Hohe Tauern» , на річці Кріммлер-Ахе, поблизу містечка Кріммль. 


Морозяні квіти

    Ці маленькі утворення, так звані крижані або арктичні квіти, дуже зацікавили вчених. У 2009 році група біологів з Університету Вашингтона виявила ціле поле маленьких крижаних квіток близько Північного полюса.

      

    Ось як вони пояснили це явище: «Повітря було дуже холодним і сухим, холоднішим, ніж поверхня океану. Через це дрібні нерівності на льоді почали випаровуватися, і повітря стало вологим, але тільки на деякий час. На холоді водяна пара стає важчою. Повітря прагне позбутися зайвої ваги і кристал за кристалом перетворюється назад на лід, створюючи тонкі, перисті вусики, які іноді сягають 5–7 см у висоту, як гігантські сніжинки».

Коралові рифи

    Коралові рифи - вапняні геологічні структури, утворені колоніальними кораловими поліпами (переважно мадрепорових коралами) і деякими видами водоростей, які вміють витягати вапно з морської води ("біогермов").


    Утворюються на мілководді в тропічних морях. Загальна площа коралових рифів у світі перевищує 27млн. км  Розташовуються в основному в Тихому і Індійському океанах. У багатьох країнах розгорнулися дослідження причин масової загибелі коралів, а в деяких (США, Австралії, Саудівській Аравії) вже розпочаті роботи по штучному вирощуванню коралових колоній.

  Печера Меліссані в Греції

Печери здавна приваблювали багатьох мандрівників своєю загадковістю та космічної красою. Звісно, більшість з відкритих на Землі печер схожі одна на одну, однак є справді унікальні, які заслуговують уваги.

  

     Утворена понад двадцять тисяч років тому, підземне озеро Меліссані вважається в Греції притулком німф. Коли в 1951 році місцевий пастух Гіанніс Петрохеліос випадково натрапив на дивовижну водойму, в одній з печер він виявив глиняні фігурки Пана (покровителя пастухів і природи) і глиняний диск, на якому були зображені прекрасні дівчата, що танцюють. Протягом дня красиві відкриті води всередині освітлені променями сонця, коли все переповнене синім світлом.  

    Природа різноманітна і неповторна в своїх проявах. І, вона – прекрасний художник і скульптор. Чудеса природи – це її великі твори. Всі чудеса природи мають неймовірні масштаби, унікальність, силу і красу, яка буде зачаровувати нас завжди.


Немає коментарів:

Дописати коментар