неділя, 1 жовтня 2023 р.

 Година пам’яті

 «Слава незламним захисникам»

    Щороку у жовтні українці вшановують захисників України, які вже дев'ятий рік дають відсіч російській агресії. У воєнний час це безсумнівно найважливіше світське свято в році, адже тільки завдяки військовим, медикам і волонтерам Україна зберегла свою незалежність.

    День захисника України 2023 відзначатиметься в нову дату - 1 жовтня. Повністю свято називається День захисників і захисниць України, адже жінки теж беруть участь у бойових діях.

    Українці 1 жовтня пов’язують з багатьма подіями. Перш за все, 1 жовтня православні та греко-католики відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Його суть – ідея заступництва Божої Матері .  Вважається, що в цей день військо давніх русинів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ’я – Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з’явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою, зробивши їх невидимими для ворогів.

    Свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним найголовніших свят козаків, за що воно отримало другу назву – Козацька Покрова. Вшанування Пресвятої Богородиці Покрови – захисниці від ворогів та покровительки українського війська – має глибоке коріння в Україні. Ця традиція прийшла до Русі з Візантії разом із запровадженням християнства, а потім перейшла від руських князів до козацтва.

    24 лютого 2022 року близько 5 години ранку путін оголосив війну Україні. Одразу ж російські війська розпочали інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході країни, перетнули північно-східні кордони, а також нанесли ракетно-бомбові удари по аеродромах і складах зброї майже на всій території України. Верховна Рада України одноголосно ухвалила запровадження воєнного стану. З тих пір кожна громада, кожен житель України воює з росією. 

    Щодня наші захисники боронять Україну, захищаючи рідну землю, Незалежність та кожного з нас. Щохвилини ризикуючи власним життям, вони оберігають спокій мільйонів громадян. Сьогодні, в умовах воєнного стану, українська армія є визначальним чинником збереження незалежності, цілісності та недоторканості нашої держави. Нині на неї покладена велика відповідальність – відвернення зовнішньої загрози, що нависла над нашою країною, відсіч збройної агресії, забезпечення національної безпеки, а також порятунок українських воїнів з російських в’язниць. Ми віримо в наших захисників та висловлюємо щиру вдячність за те, що вдень і вночі, в вони охороняють спокій матерів і дітей, людей похилого віку. Вони є взірцем патріотизму, відваги та мужності.

    Наш обов’язок - завжди пам’ятати про мужніх захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Молитвою, добрим словом, згадуємо Героїв, які боролися і віддали життя за долю України і наше майбутнє. Господь відкрив перед ними двері раю, бо пішли вони на небо нескореними...

 Вічна пам'ять! Слава Героям! 

ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!



Немає коментарів:

Дописати коментар