четвер, 28 вересня 2023 р.

                Великий гуманіст, мислитель, педагог              Василь Сухомлинський.

    Цьогоріч 28 вересня в Україні та світі відзначають 105-річчя людини, творчість якої – унікальне явище в українській і світовій педагогіці. Це – видатний педагог Василь Олександрович Сухомлинський.

    Українська та світова педагогічна спільнота високо цінує внесок В.О. Сухомлинського в розвиток освіти і науки.

    Школа, на думку Василя Сухомлинського, – це не комора знань, а світоч розуму, святиня і надія, духовна колиска народу, норовливе дитя суспільства. Це – світ душевних людських доторкань, зосередження добрих почуттів, тонких переживань. Це – вічне вогнище краси, освіти й освіченості. 

    Найвідоміша його праця – «Серце віддаю дітям», перекладена на 30 мов світу, її перевидавали 54 рази. Загалом твори В.О. Сухомлинського видано 53-ма мовами світу накладом майже 15 млн. примірників. Його книги присвячені головним чином вихованню і навчанню молоді, батьків.

    Василь Сухомлинський залишив у спадок 50 книг, 600 статей, 1500 оповідань і казок для дітей. Його книги – і для дорослих, і для дітей – сповнені любові, добра, світла, так актуальні сьогодні.

    Казки, оповідання, притчі написані з життя дітей. У них Учитель розкрив широкий, різноманітний, різнобарвний світ, що сточує кожну дитину, охоплює все наше життя. Він хотів, щоб цей світ увійшов у душу маленької дитини, проріс чуйністю, добротою, дбайливістю, відповідальністю і людяністю. Учитель не лише сам писав казки і розповідав їх дітям, часто серед природи, у зеленому класі, який він називав Школою під Голубим Небом або Школою Радості, а й учив дітей самих складати казки, пробуджував у них думку і слово. “Казка, — любив повторювати він, — це, образно кажучи, свіжий вітер, що роздмухує вогник дитячої думки й мови.”

    Книга дає не тільки знання, а й сприяє вихованню повноцінної, всебічно розвиненої людини. Без вміння і любові до читання не може бути ні успішного навчання дитини в школі, ні самостійного пізнання нею світу, ні самовдосконалення, адже «читання – це віконце, через яке діти бачать, пізнають світ і самих себе»

    До цієї дати в бібліотеці  оформлена викладка літератури: «Василь Сухомлинський – видатний педагог сучасності», яка знайомить користувачів з літературною спадщиною видатного педагога, з його оповіданнями  та казками, ще раз переконуємось, що такі поняття,  як милосердя, чуйність, доброта, співчуття, розуміння є дуже актуальними в будь – який час і життєво необхідними для кожної людини.











Немає коментарів:

Дописати коментар