четвер, 28 липня 2022 р.

 Історичний екскурс 

«Державність вимріяна поколіннями»

    28 липня цього року Україна вперше відзначає День української державності. Територія сучасної України формувалася поступово, протягом багатьох століть. Наші предки пройшли нелегкий шлях до створення власної, незалежної держави. Протягом усього періоду свого існування Україна знала і часи розквіту, і часи коли свобода здобувалась кров’ю. Сьогодні ми з вами пройдемо цей буремний шлях: від заснування Київської Русі аж до сьогодення.

 Київська Русь була тим фундаментом, з якого і розпочалося зведення української державності. Найбільшого розквіту Київська Русь досягла за часів правління Володимира Великого та Ярослава Мудрого. Най більшою справою Володимира вважають запровадження Християнства в Київській Русі. Князь Ярослав Мудрий сприяв зміцненню держави, припинив міжусобні війни.

    Наступна велика і визначна доба - це доба козаччини. Зародком нової української державності - козацької - стала Запорозька Січ. Їй були притаманні ознаки республіки і власна територія, система виборних органів влади, правові звичаї, військо. Запорозька Січ мала цілу низку ключових ознак державності у вигляді демократичної республіки. Вона залишила політичний слід у процесі створення української держави.

Важливим етапом формування державності можна вважати період Національно - визвольної війни (1648-1657 рр.) На звільнених від Польщі землях почала складатися українська козацька держава - Гетьманщина. 

    

    Україна в 1917 - 1920 рр. Серед документів Центральної Ради заслуговують на увагу 4 Універсали,що стали віхами на шляху розбудови української державності. IV Універсалом 9 січня 1918 р. проголошено незалежність УНР.

Радянська Україна За цей час було прийнято чотири Конституції - Конституція Радянської України 1919 р. Конституція УСРР 1929 р. Конституція УРСР 1937, 1978 рр.

    

    24 серпня 1991 року було ухвалено Акт проголошення незалежності України. 1 грудня 1991 року цей документ отримав всенародну підтримку.

     Після всього, що пройшов наш народ, після всього, чого ми навчилися за століття,українці ніколи не віддадуть своєї незалежності. І вже не зламаються зсередини, як це бувало не раз. Адже сьогодні ми нарешті маємо національну єдність - обов’язкову умову збереження державності.

 



                       

Немає коментарів:

Дописати коментар