четвер, 14 жовтня 2021 р.

    Презентація книги 

"Добро Нації – найвищий наказ"

     В історії нашої Батьківщини є багато подій, які засвідчують мужність, героїзм, відданість та любов українського народу до рідної землі.

    14 жовтня – важлива дата. Вона поєднує в собі свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День утворення Української Повстанської Армії, а віднедавна й День захисника України.

    Українська Повстанська Армія, яка постала в час II світової війни на землях Західної України як збройна сила проти гітлерівської та більшовицької окупації батьківських земель, теж обрала собі свято Покрови за День Зброї, віддавшись під опіку святої Богородиці.

    Українська Повстанська Армія героїчно і жертовно боролася за Самостійну і Соборну Державу. Найкращі сини й доньки української нації встали до лав борців проти чужоземного поневолення. Війна з московськими окупантами велась українськими повстанцями майже 10 років після завершення II світової війни.

    Бібліотека села Небилів пропонує користувачам презентацію книги "Добро Нації – найвищий наказ" Історії однієї родини.

     Це книга історичних нарисів та спогадів про Українську родину Марійчиних, в період героїчної боротьби нашого народу за волю й незалежність України у 40-50 роках ХХ століття зі своїм одвічним ворогом - московським окупантом.

     В книзі описані трагічні події, які відбувалися на хуторі Ловаги біля села Небилів. 1 липня 1951 року Григорій Вацеба, його дружина Марійка, та три охоронці загинули у нерівному бою з опергрупою УМДБ Станіславської області.

 На місці загибелі встановлений кам’яний пам’ятник у вигляді козацького хреста. Щороку 7 липня відправляється панахида за душі загиблих Героїв, що віддали своє життя за волю і незалежність України.

    Автор ідеї випуску книги – онук сім'ї, про яку йде мова в книзі, Андрій Марійчин, депутат Івано-Франківської обласної ради, член постійної комісії з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС на сході України, а упорядник книги, наш земляк, історик , провідний науковий співробітник Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім.Степана Бандери – Петро Ганцюк. 

     Працівники Небилівської бібліотеки висловлюють щиру подяку депутату обласної ради Андрію Марійчину, голові братства УПА Роману Кореню за подаровану книгу, яка стане цінним поповненням краєзнавчого фонду.



Немає коментарів:

Дописати коментар