середа, 28 липня 2021 р.

Експрес– інформація :

«Хрещення Київської Русі: погляд через віки»

     Хрещення Київської Русі та прийняття  християнства – це знаменна подія. Завдяки їй Русь стала однією з цивілізованих держав світу і почала розвиватися в новому напрямі. Офіційною датою хрещення Київської Русі вважається 988 рік, коли у Києві правив князь Володимир Великий.

     Нова релігія дала значний поштовх піднесенню давньоруської культури, в державі поширилися писемність і книжність. У Києві, а згодом і в інших містах Русі почали відкривати школи та книгописні майстерні, і незабаром східнослов’янська країна стала однією  з найбільш культурних у середньовічній Європі.

    Прийняття християнства на Русі як державної релігії справило величезний вплив на подальший розвиток держави. До безпосередніх наслідків запровадження християнства в Київській державі у царині внутрішньої політики відносять зміцнення влади київського князя, тісніше згуртування навколо Києва різноплемінних територій, подолання породжених місцевими язичницькими віруваннями настроїв замкненості й відокремленості від інших територій. У міждержавному житті наслідки впровадження християнства проявилися у встановленні рівноправних відносин із християнськими країнами, передусім із Візантією, поступовому припиненню воєнних походів як головного способу здійснення зовнішньополітичних намірів – натомість дедалі більше зростала вага дипломатії.

    В бібліотеці презентована викладка літератури «Хрещення Київської Русі: погляд через віки», з якої користувачі дізнаються про історію свята, що прославляє собою подію, що трапилася багато століть тому.

    Нехай свято хрещення Київської Русі послужить відродженню нашої історичної пам’яті, поверне нас до святих джерел християнської духовності, оновить та об’єднає задля майбутнього міцної, розвиненої і процвітаючої України!   




Немає коментарів:

Дописати коментар