пʼятницю, 28 липня 2023 р.

 28 липня День Української Державності

    28 липня відзначають День Української Державності. День встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року № 423 з метою утвердження понад тисячолітніх традицій українського державотворення.

    До відзначення Дня Української Державності бібліотека села Небилів підготувала прес-реліз «Історія української державності».

    Виділяють такі етапи становлення української державності:

Перший - Київська Русь, Галицько-Волинська держава.

Другий -Запорозька Січ та Українська козацька держава (Гетьманщина).

Третій - УНР за Центральна Рада, Українська держава за Павла Скоропадського, УНР за Директорії та ЗУНР. 

Четвертий - сучасна Українська держава.

    Історія українського державотворення засвідчується першими згадками про заснування міста Києва та подіями, пов’язаними з діяльністю князя Київського Володимира. У 988 році він прийняв християнство як державну моно релігію, що стало для України цивілізаційним вибором. Християнство сприяло піднесенню культури, освіти, дало поштовх розвитку кириличної писемності. Давня Русь успішно долучилася до загальноєвропейського культурно - релігійного простору. Її державотворчі традиції продовжили, зокрема, Галицько - Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.

    День Української Державності утверджує зв’язок українців, які живуть тепер, з багатьма поколіннями нашого народу. Понад тисячу років державотворчому досвіду українців, нашій культурі, нашій самобутності, українському характеру.

    Святкуючи, ми також засвідчуємо повагу до Тараса Шевченка, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського та інших знаменних представників і представниць національної еліти і борців за державність та незалежність України.

    Прагнення до свободи та самостійності є визначальною цінністю українців, що давала наснагу і сили залишатися собою в часи бездержавності.

    Упродовж тривалої історії українці не полишали боротьби за свободу та здобуття державності. Першу в ХХ столітті незалежність Україна проголосила 22 січня 1918 року. Актом 24 серпня 1991 року її врешті остаточно утвердила - відновила незалежність.  Національна єдність - обов’язкова умова збереження державності.

     В бібліотеці оформлено викладку літератури







Немає коментарів:

Дописати коментар