пʼятниця, 2 червня 2023 р.

 Година спілкування:

                      «Закон на сторожі дитинства»                      

    1 червня  кожного року світова спільнота відзначає  Міжнародний день захисту дітей. В бібліотеці  с. Небилів була проведена година спілкування: «Закон на сторожі дитинства».  

    Людина – найцінніший скарб. Кожен з вас - неповторна особистість, людина, яка живе сьогодні і саме більше такої на цій Землі немає і ніколи не було. Але ви завжди повинні пам'ятати, що ніколи не можна ображати людину, не можна принижувати людську гідність. Тому люди живуть, дотримуючись певних правил. Без правил життя було б просто не можливе. Існує чимало правил: правила у сім'ї, у школі, у грі, в житті. Навколо нас - дуже багато правил. І серед них є такі, які зобов'язані виконувати всі люди. Найголовніші правила називають Закон.

    Права дитини захищені Конституцію України, Законом України «Про охорону дитинства», Законом України «Про освіту», Конвенцією ООН про права дитини. Згідно з Конвенцією, всі діти рівні у правах. Права дитини не можуть бути обмежені ні за кольором шкіри, ні за релігією, національним чи майновим станом, ні за станом здоров'я чи за походженням. Життя кожної дитини є найціннішим. І ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. 

Отже, перше найголовніше:

Невід'ємне право - Право на життя.

Кожна дитина має Право на ім'я

Право на повноцінне харчування.

Право на медичну допомогу.

Дитина має право на освіту

Право на любов та піклування з боку батьків та держави

Право на відпочинок і дозвілля.

Пам'ятайте ж любі діти

В злагоді потрібно жити

А обов'язки й права –

Це усьому голова.

     Сьогодні у нашій державі йде страшенна війна. На жаль росія порушила  всі закони. Дітей вбивають, катують, викрадають,  лишають дому, батьківського піклування.  Паростки війни проростають глибоко у дитячих серцях. У XXI сторіччі в Україні росте покоління тих, хто народився під звуки вибухів мін та снарядів. Діти війни. У них свої таємниці, про які ми можемо лише здогадуватись. За свої 9, 10 чи 12 років вони вже прожили доросле життя. Незважаючи на пережиті жахи війни, діти в Україні також продемонстрували надзвичайну стійкість. Вони підтримували власні сім’ї, ровесників і громади, незважаючи на складні ситуації. 


     Через рік повномасштабної війни діти продовжують справлятися зі страхом, тривогою та горем, пов’язаними з втратою близьких, розлукою з родиною, вимушеним переміщенням із дому, ізоляцією та повним переломом у дитинстві. Війна триває, і весь світ підтримує Україну , щоб надавати необхідну допомогу та підтримати потреби дітей та молоді в Україні.

    Ця війна вже вкрала в дітей один рік життя. Ми не можемо дозволити позбавити їх майбутнього. А ще бажаю, щоб дитинство ваше промайнуло легко, безхмарно, з посмішкою, щоб настав нарешті мир і всі діти повернулися до своїх домівок, до своїх батьків, до свого звичного життя.

Тому я бажаю вам бути чемними дітьми,

бути гідними лише похвали.

Тому я щиро всім в житті бажаю

Зростати гідно справжніми людьми.

Бо всі ми українці маєм право

На цій землі і жити, і рости.

Хоч ми малі, ще школярі,

а в нас закон є i права.

І ми навік запам’ятали :

Будь добрим сином чи дочкою,

поганим вчинком не зганьби

ти роду власного ніколи.

Люби свою сім’ю і школу,

Свою країну ти люби!



Немає коментарів:

Дописати коментар