вівторок, 25 квітня 2023 р.

 Година пам’яті 

« Попіл Чорнобиля в наших серцях»

    Заснований ще за часів Київської Русі, стародавній Чорнобиль назавжди увійде в історію, як місто, що дало назву одній з найбільших в історії людства катастроф. Для України, для всіх, хто прямо чи побічно причетний до трагедії Чорнобиля та її наслідків, час ніби розділився на дві частини: до 26 квітня 1986 року і після нього.

    Повернімося ж подумки назад. За лічені роки на березі Прип’яті була споруджена атомна станція і виросло однойменне з рікою місто. Станція мала стати потужним енергетичним джерелом дешевої, низької за собівартістю електроенергії. Планувалося, що спочатку запрацюють перші чотири блоки, потім буде друга черга – ще чотири, після цього третя «четвірка» блоків. 

    Але…Все це перекреслив Чорнобиль. Звістка про вибух на четвертому реакторі ЧАЕС шокувала світ. Скільки зламаних доль? Скільки сиріт, що втратили батьків, скільки ненароджених дітей, скільки нових хвороб? Чорнобиль... Це 35 тисяч забраних життів, це мільйони людей, які постраждали від радіації. Це виведена з господарського обігу частина території України - сільськогосподарські землі, лісові масиви та водоймища - мертва зона, "зона відчуження" в 2712 кв. км .

    Чорнобильська катастрофа фактично нездоланна, оскільки головним її наслідком є радіація, незрима й невідчутна, здатна діяти протягом тисяч років і на величезних територіях. Саме тому тема Чорнобильської трагедії близька не лише українцям, а й людям усього світу.

    В бібліотеці оформлено викладку літератури, де представлені книги, про жахливу трагедію, про подвиг і самопожертву людей, українців, справжніх героїв, які захистили світ від екологічної катастрофи, а сьогодні їхні сини та онуки відстоюють мир на Богом даній найкращій в світі країні – Україні.





Немає коментарів:

Дописати коментар