суботу, 15 квітня 2023 р.

 Година духовності 

«У мить святого Воскресіння»

    Весна – найпрекрасніша пора року. Із її приходом оживає природа, повертаються з далеких країв птахи, земля одягається в зелень, квітнуть сади, перегукуються пташиним співом гаї. Прийшла весна!

     Разом із пробудженням природи від зимового сну в Україні починається весняний цикл народних свят. На цей період припадає одне з найбільших після Різдва християнських свят – Великдень.

    Христове Воскресіння, Паска, Великдень  –  найжаданіше свято весни для українців. Сьогодні в умовах війни Великдень – це не лише весна, з цим святом пов’язані надії українців на перемогу та відродження України.  

    За багато тисячоліть в Україні  сформувались  традиції, обряди й вірування, які передавались із покоління в покоління. Святкуючи перемогу весняної пори року над зимовою, кожна родина пекла «великодні калачі» та фарбувала яйця, що пізніше трансформувалися у звичні нам  паски й крашанки.

    Основні канони та правила святкування Великодня були започатковані  після Різдва Христа. Свято Христового Воскресіння  українці завжди святкували радісно, піднесено, готувалися до свята заздалегідь.  Упродовж тижня наводили лад у господарстві, прибирали, розмальовували стіни оселі, прикрашали покуть, вивішували  рушники.  Неділю, що передує Великодню, в народі кличуть «Вербною», оскільки в  цей день українці освячували гілки верби. 

    Після Вербної неділі починається Страсний тиждень, в якому кожен день має певний символізм. Найважливіший відлік починається з четверга, що його в народі заведено йменувати «чистим», оскільки цей день  вважається днем весняного очищення. В Страсну п’ятницю рекомендується утриматися від гучної музики, сварок і привести до ладу власні думки. У суботу перед Паскою необхідно  підготувати кошик для освячення наїдків,  ввечері наповнити його  великодніми смаколиками, прикрасити вишитим рушником та вирушити до церкви.  

    Вели́кдень – це Воскресіння Ісуса Христа, що сталося на третій день по його смерті, причому день смерті вважається першим днем. Є найважливішим християнським святом, котре виказує радість з приводу перемоги Сина Божого над Смертю та вічним Забуттям. У Воскресінні християни бачать підтвердження життя після смерті, що і є головним змістом святкування.

    Працівники бібліотеки вітають всіх із Великим днем Христового Воскресіння! Зичимо вам міцного здоров'я, щастя і доброї долі. Хай ваші серця наповнюються радістю, а Великодні дзвони, духмяна паска, писанки принесуть у наші оселі перемогу, злагоду, світлу радість!




Немає коментарів:

Дописати коментар