пʼятниця, 14 жовтня 2022 р.

 Година історичної пам’яті: 

«Козацькими шляхами»

    14 жовтня наше суспільство відзначає День захисника України та День українського козацтва, основоположне свято українського воїнства. Воно з’явилось в нелегкий для нації час, коли їй доводилось відстоювати територіальну цілісність держави. В цей день ми вшановуємо бойовий подвиг, самовідданість захисників незалежної України, зберігання ними національних військових традицій і звитяг в різні історичні періоди. Також 14 жовтня традиційно відзначається як день створення Української повстанської армії - військово-політичної формації українського визвольного руху. 

    Вшанування Пресвятої Богородиці Покрови - захисниці від ворогів має глибоке коріння і в Україні. Особливо шанували на Україні Покрову запорозькі козаки. Вона була їхньою заступницею у далеких походах. її зображення завжди було на хрестах, які носили козаки. Священною для кожного козака на Січі була Покровська церква, від порога якої січовики вирушали на захист рідної землі і куди з подякою за порятунок поверталися після походів. Після зруйнування Січі запорожці захопили з собою за Дунай і образ Пресвятої Покрови.

    Козацтво, Україна, український народ… Ці поняття здавна були в одному асоціативному ряду. І це не випадково, адже таке багатогранне явище як козацтво, складає цілу епоху в історії України та її народу. З часів зародження української нації до сьогодення саме козацтво сприяло формуванню суспільно-політичних та культурних засад нашої держави. Козак в українській культурі - звитяжний воїн, який служить своїй Батьківщині, захищає віру, гідність та звичаї свого народу. 

    Через шанобливе ставлення українського козацтва свято у свідомості народу почало асоціюватися з такими поняттями, як військова честь, звитяга, мужність, захист кордонів і рідної землі, побратимство. У ХХ столітті козацькі традиції найяскравіше наслідувала Українська повстанська армія. Символічним днем утворення УПА вважається 14 жовтня 1942 року.

    УПА діяла до вересня 1949 року, після чого реорганізована у збройне підпілля, яке діяло до початку 1960 –х років. Вояків УПА об’єднувала ідея захисту України від зовнішнього і внутрішнього ворога й утворення незалежної України. Їхня головна перевага - наслідування бойових традицій українських воїнів, відвага, мужність і звитяга.

    Незламний бойовий дух, любов до рідної землі, готовність стати на її захист в будь-який час - головні риси, які успадкували бійці сучасних Збройних сил України від своїх войовничих пращурів

Ніхто не здолає твій дух і свободу

Козацькому роду тримать булаву,

Міцній, Україно, для щастя народу

Для вірних нащадків на славу живи!









Немає коментарів:

Дописати коментар