вівторок, 28 червня 2022 р.

 Інформаційна година:

          «Знаємо свої права – виконуємо обов’язки»

Хочеш Людиною справжньою стати,

Наші закони навчись поважати.

Навчись їх виконувать завжди і всюди,

Тоді і тебе поважатимуть люди!

    24 червня в переддень відзначення дня Конституції України для дітей була проведена інформаційна година: «Знаємо свої права – виконуємо обов’язки».

    Кожен із нас, і дорослий і малий, є повноправним членом суспільства, його невід’ємною частиною, вільним і рівним у своїй гідності та правах. Першим кроком для певної реалізації себе як повноцінного громадянина є ознайомлення з основними правами та обов’язками. Адже, щоб запобігти порушенню своїх прав, а в разі порушення – захистити, то потрібно їх знати.

    Насамперед почнемо з того, що в Україні Конституцією 1996 року офіційно закріплено право кожної людини на життя. Оскільки сьогоднішні діти – завтрашні громадяни, то їх захист і розвиток є передумовою майбутнього розвитку людства.

    20 листопада 1959 року Генеральною асамблеєю Організації Об’єднаних Націй було проголошено Декларацію прав дитини. Базовим документом, спрямованим на захист дітей, є Конвенція про права дитини, прийнята Генеральною асамблеєю ООН у 1989 році. Україна приєдналася до цієї Конвенції у 1991 році. У 1993р. у м. Києві створено Всеукраїнський комітет захисту дітей.

    Перш за все слід підкреслити ту думку, що діти – це не маленькі дорослі із маленькими правами, а що вони повноправні члени суспільства, які мають, окрім багатьох прав дорослих, і свої особливі права: право на гру, на сімейне виховання, на спілкування з однолітками.

    У Конвенції втілився той прогресивний погляд, що дитинство – це не підготовка до дорослого життя, а важливий і самостійний етап життя людини.

     Основні документи із захисту прав людини мають статті, де проголошується право на освіту, а саме: ст. 26 “Загальної Декларації прав людини”, ст. 53 “Конституції України”, ст. 28 “Конвенції про права дитини”. 

    Кожна людина є неповторною та унікальною. Усі люди на Землі мають однакові права. А що таке право?

    Право – система обов’язкових для всіх, формально визначених правил поведінки, які встановлюються або дозволяються державою.

    Дитина від народження має права. Права дитини – це певні можливості, які потрібні вам, дітям, для того, щоб жити і дорослішати. Ваші права визначено в Конвенції ООН.

    20 листопада 1989 року Генеральною асамблеєю ООН було ухвалено Конвенцію про права дитини. 27 вересня 1991 року її було ратифіковано Верховною Радою України.

    У кожної держави є один найголовніший закон - Конституція. Ось чому кожен народ хоче мати гідний Основний Закон. Від цього залежить доля нашого народу і кожної людини. 28 червня 1996 року є днем народження Конституції України. Кожен громадянин повинен її знати, розуміти, виконувати і боронити.

    Кожна людина має не тільки права, але й обов'язки перед суспільством, у якому живе, і повинна поводитися так, щоб дотримання власних прав і обов'язків не заважали іншім людям.

           

                           

    На жаль сьогодні під час воєнних дій право на життя наших дітей було порушено. Багато дітей  було убито, а ще більше поранено, багато з них залишилися без батьківського піклування.. Ми – дорослі маємо зробити все від нас залежне, щоб війна скоріше закінчилася, а наші діти не страждали.

    Сьогодні – діти, завтра – народ. Звичайно, діти – майбутнє нашої держави, і від вашої правової культури , знать, вмінь залежатиме, якою буде наша Україна. У житті є багато різних ситуацій, в яких опиняється та чи інша людина. Тому слід бути уважним, розсудливим, розумним, не квапитись із рішенням і висновками. Я хочу, щоб ви зрозуміли, що людина повинна жити прекрасним, повним надій і сподівань життям. Де б ви не були, ким би ви не стали, ви повинні знати свої права та обов’язки, і бути Людиною.

Мораль і право, право і закон-

Рушійні сили для життя людини.

А їх знання надасть нам вірний тон

У розвитку держави – України


Немає коментарів:

Дописати коментар