пʼятниця, 18 лютого 2022 р.

                                     Виставка - інформація:                         «Сучасні герої України»

    Україна - країна героїв. За довгу історію у нас були і великі князі, і хоробрі козаки, і відчайдушні захисники. Щоб перерахувати усіх наших героїв, нам би не вистачило і стометрового аркуша паперу.

    Захисники України та її народу - хто вони? В усі епохи існування нашої держави славна українська земля народжувала справжніх воїнів, мужніх, сильних та гідних людей, які в часи війни і небезпеки ставали на захист своєї землі, свого народу, своєї Батьківщини. Вони покликані захищати тих, хто слабший, хто в небезпеці, захищати території нашої країни, одвічні українські землі та їх народ.

    І теперішній час не став виключенням - герої, як і раніше, завжди поряд. Вони - в наших рядах. Часто герої скромні й небагатослівні але з незламним духом, відважним серцем та гідністю справжнього сина своєї Батьківщини, який стає на її захист у найбуремніші часи. 20 лютого 2014 року стало найчорнішим днем в історії незалежної Української держави: цього дня у центрі столиці загинули десятки українців, які протестували проти режиму тодішнього президента.  

    Героями Небесної Сотні стали люди, різні за віком, статтю, освітою, релігійними й навіть політичними переконаннями. Найстаршому - Іванові Наконечному - тоді виповнилося 82 роки, а наймолодшому - Назарові Войтовичу - лише 17. Замість сотень на Майдан вийшли тисячі, а згодом і десятки, сотні тисяч людей…

    Усіх їх об’єднала мрія жити у демократичній європейській країні, бути господарями на Богом даній землі. Першими в один з листопадових вечорів зібралися у центрі Києва студенти. Мета - висловити незгоду з позицією тодішнього президента, який цілеспрямовано здавав Росії національні інтереси України, обравши не європейський шлях розвитку, як обіцяв, а російський. За це їх розігнав «Беркут», жорстоко побивши -  у лікарні потрапили десятки людей.

    Одним з тих героїв був і наш земляк - Костишин Михайло Йосипович, учасник Євромайдану, Герой Небесної Сотні, Герой України.

    Прагнучи змін на краще у своїй державі, був учасником Помаранчевої революції, а згодом вийшов на барикади Майдану. Додому приїжджав на декілька днів, аби привести себе в порядок, зігрітися. Був жорстоко побитий у сутичках із «Беркутом» та з 27 січня 2014 року перебував на лікуванні у Львівській комунальній міській клінічній лікарні. Помер в ніч на 26 лютого 2014 року.                            

    Був нагороджений: званням Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно)  за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності, Медаль «За жертовність і любов до України»  (посмертно).

    Людина не вмирає. Вона живе стільки, скільки її пам’ятають. Упевнені: люди, які у ті холодні осінньо - зимові дні й ночі пішли під кулі, житимуть у нашій пам’яті вічно. Принаймні у пам’яті тих з нас, хто є українцем не лише за паспортом, а за духом, свідомістю, хто прагне жити у вільній демократичній Україні.                 

    20 лютого - День Героїв Небесної Сотні. До цієї дати в бібліотеці с.Небилів оформлена виставка - інформація: «Сучасні герої України», на якій представлена література, яка знайомить наших користувачів з  подіями, які відбувалися на Майдані Незалежності, з людьми, які боронили волю, свободу і незалежність своєї держави, віддали своє життя і стали Героями Небесної Сотні.


 






Немає коментарів:

Дописати коментар