середа, 10 листопада 2021 р.

 

Он - лайн мандрівка: 

«Рожнятівщина – рай для туристів»

    Чому туристи обирають Рожнятівщину? Хтось шукає спокою, хтось нових вражень, хтось – гострих відчуттів, а хтось їде оздоровитися…

    Перебування на Рожнятівщині може принести вам несподівано багато цікавих і приємних вражень. Воно може стати суцільним адреналіном, екстримом, випробуванням на витривалість, пригодами, корисною пізнавальною мандрівкою по цікавих історичних пам’ятках культури  та архітектури. 

    Рожнятівщина має значний туристично-рекреаційний потенціал, що дає регіону великі можливості для розвитку туризму. Цьому сприяють як різноманітність природних факторів, так і наявність пам’яток історії та культури.

    Пропонуємо, вам, он - лайн  мандрівку по цікавих природничих, культурних та архітектурних місцях Рожнятівщини.

          Ангелівська домниця (між селами Лази та Гриньків)

    Доменна піч в урочищі Ангелів – єдина в Україні пам’ятка старовинної культури виробництва ХІХ ст., що відносно добре збереглася до наших часів. Побудована вона в 1810 році за сприяння греко-католицького митрополита Антіна Ангеловича, звідси і походить назва поселення Ангелів. Кам’яні стіни печі місцями сягають понад 3 метри. Отвір, через який лився чавун, – на зріст людини. Враховуючи унікальність та історичну цінність споруди, її зображення розміщене на гербі району.


 «Кедрові палати» митрополита Андрея Шептицького 
(біля с. Осмолода)            

    Біля Осмолоди, в урочищі Підлюте, міститься резиденція митрополита Андрея Шептицького із цілющими мінеральними джерелами. Ця пам’ятка має багату історію. Оскільки ліси довкола віддавна належали греко-католицькій церкві, сюди у 1809 році переїхав митрополит Антін Ангелович.

     У середині ХІХ ст. митрополит М. Левицький у Підлютому успішно лікувався від ревматизму, після цього спорудив тут «Кардинальські палати». Надалі практично всі митрополити брали участь у благоустрої території, а митрополит Андрей Шептицький спорудив тут нові «Кедрові палати». У 1930-ті роки біля численних мінеральних джерел збудували купелі, у яких могли оздоровлюватися не тільки служителі церкви, а й усі охочі.


Пам’ятний знак 100-річчя початку української еміграції    
до Канади (с. Небилів)     

    Початком української еміграції до Канади офіційно вважають 1891 р., коли на кораблі «СС Орегон» 7 вересня до порту Квебек приїхали перші два поселенці - Іван Пилипів і Василь Ілиняк з села Небилова. З їхнім прибуттям розпочався потік українських емігрантів на незаймані землі Канади.

Хрест святої тверезості (с. Ясень)

    За одним із переказів, Хрест святої тверезості встановлено на місці спаленої корчми, в якій місцеві лісоруби пропивали зароблені тяжкою працею гроші. Жінки лісорубів спалили корчму, а на її місці встановили хрест як засторогу  пияцтву.

    За іншою версією, Хрест встановлено під час поширеного на той час активного руху за тверезість. Ініціатором руху була церква і товариство «Просвіта». В кожному селі створювалися Братства тверезості, відбувалися місії за участю духовенства та встановлювався пам’ятний хрест з відповідним написом.


      Літературно-меморіальний музей Івана Вагилевича (с. Ясень)    

    Музей відкрили в 1995 році в селі Ясень – на батьківщині видатного письменника, етнографа і просвітителя, члена «Руської трійці», яка в 1837 році видала альманах «Русалка Дністрова».

    Розташований музей у будинку, який колись належав родині письменника, біля якого в 1937 році було споруджено пам’ятник з написом: «Пробудителям Галицької землі отцям М. Шашкевичу,                Я. Головацькому та І. Вагилевичеві в століття «Русалки Дністрової».

    Якщо у вас з’явиться мрія відпочити від метушні, торкнутися минулого через відвідання історичних та культурних пам’яток  відвідайте Рожнятівшину - не пошкодуєте!


Немає коментарів:

Дописати коментар