середу, 9 червня 2021 р.

 

 ЛІТЕРАТУРНЕ ДОСЬЄ.


                                                                                  Василь Шкляр :        
з красою правди по життю

  



    До вашої уваги літературне досьє на Василя Шкляра (10 червня минає 70 років від дня народження). Прочитати книги цього письменника ви можете, відвідавши бібліотеку с.Небилів.

    Василь Шкляр - український письменник, політичний діяч, лауреат багатьох літературних премій. Зокрема, «Золоте перо», «Золотий Бабай», за найкращий гостросюжетний роман, «Коронація слова», перша премія в номінації «Роман», «Спіраль століть», міжнародна премія в жанрі фантастики у номінації «За найкращу україномовну фантастику»,автор понад десяти книг прози, «батько українського бестселера».

    Письменник народився 1951 року в селі Ганжалівка на Черкащині. Закінчив філологічні факультети Київського і Єреванського університетів. Після закінчення навчання, Шкляр працював журналістом. Не залишаючи роботу журналіста,  у 1980-х роках пише свої перші відомі збірки оповідань, зокрема, «Де твій Остап, Соломіє?», «Перший сніг» та «Живиця». Пізніше виходять друком інші книги та оповідання, але вони залишаються практично не поміченими. Лише після виходу роману «Ключ» у 1999 році до письменника приходить популярність і визнання читачів, а сама книга отримала низку нагород та була неодноразово перевидана українськими видавництвами і за кордоном.

    У 2009 році виходить роман письменника «Залишенець. Чорний ворон», що відразу стає бестселером в українській літературі і отримує величезну кількість читацьких відгуків. «Залишенець» - історичний роман, в якому описується драматичний епізод української повстанської боротьби. Роман оживляє дати з книг історії, показує персонажів зі своїми ідеалами, переконаннями і долями. Твір написаний на основі документальних матеріалів.

    Роман «Маруся» автор  писав протягом п’яти років, з 2009 по 2014 роки, покладаючись на історичні події. У книзі описано бойовий шлях дівчини Марусі, яка стала отаманом після загибелі трьох її братів. У романі тісно переплітається шлях героїчно-трагічної долі Української галицької армії, яка наприкінці літа 1919 року визволила Київ від московсько-більшовицьких окупантів, проте опинилася на межі цілковитої загибелі.

    Письменник Василь Шкляр та художник Кость Лавро створили нову подарункову книжку для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. «Помста Баби Яги»-це збірка яскравих оповідань про перше входження дитини у складний світ людських взаємин. Про пізнання добра і зла, які тісно сусідують як у реальному житті, так і в чарівній казці.

    Василь Шкляр є членом Спілки письменників України та Асоціації українських письменників. Він також є автором книг: «Перший сніг», «Живиця», «Праліс», «Ностальгія», «Тень совы», «Ключ», «Елементал», «Кров кажана», «Декамерон», «Репетиція сатани», «Черешні в житі».

    Василь Шкляр – гордість нашої сучасної літератури, співець українського спротиву тоталітарним режимам усіх часів.



Немає коментарів:

Дописати коментар