понеділок, 14 червня 2021 р.

 


14 ЧЕРВНЯ

130 РОКІВ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ

ЄВГЕНА КОНОВАЛЬЦЯ.


«У вогні перетоплюється залізо на сталь,

у боротьбі перетворюється нарід у націю»

                                                                      Євген Коновалець

    Провідник Організації Українських Націоналістів, Євген Коновалець ставив ідею української державності на перше місце і все життя активно працював для її здійснення. Він став прикладом для численних українців, що боролися за визволення Батьківщини, і чия боротьба увінчалася успіхом у 1991 році. Він є прикладом і сьогодні для патріотів, які захищають нашу країну на Сході. Надзвичайно талановитий військовий та політичний провідник, він розбудував Організацію Українських Націоналістів та зробив її потужним двигуном українського національно-визвольного руху. Коновалець успішно підніс українське питання на форум Ліґи Націй, вивівши його таким чином на міжнародну арену.

    Народився 14 червня 1891 року в с. Зашків (нині Жовківський район, Львівська область) у вчительській родині. Був онуком     о. Михайла Коновальця, який у 1858-1887 роках був парохом рідного села Євгена. 

    Із студентських років вів активну громадсько-політичну діяльність. Від 1913-го, як один з лідерів українського студентського руху, обраний до складу головної управи Українського Студентського Союзу, де належав до національно-демократичної секції. Незабаром став членом Української Національно-Демократичної Партії. У січні 1918 р. після проведення реорганізації Коновальця обрано командиром Куреня Січових Стрільців. 

    23 травня 1938 р. Коновалець був убитий у Роттердамі в результаті спецоперації.  

     Євген Коновалець є і завжди буде надійним соратником, духовним провідником і Великим Полковником для всіх поколінь борців за Українську Соборну Самостійну Державу.

    В бібліотеці оформлено викладку літератури «Життя віддане за націю», біля якої проведено годину  історичної пам’яті «Полковник Євген Коновалець – творець ОУН».



Немає коментарів:

Дописати коментар