четвер, 24 серпня 2023 р.

  Віртуальна мандрівка:

 «Так, ось яка ти, Україно, моя!»

Мій край чудовий – Україна!

Тут народились ти і я.

Тут над ставком верба й калина.

Чарівна пісня солов’я.


  

     Дорогі друзі! Сьогодні  ми здійснимо уявну подорож по Україні. Ми з вами знаходимось у нашій бібліотеці, яка знаходиться у мальовничому селі-Небилів.

    А яка ж вона наша країна? Треба самому подивитись тоді й зрозумієш. А як? По-всякому можна: найкраще, звичайно, пішки по країні пройти. Тоді все й побачиш. Можна на автомобілі, поїзді чи теплоході проїхатись. Теж непогано. Ну а якщо швидше хочеться, можна на літаку. Але в нашому краї немає залізниці, немає аеропорту. Тому, я думаю, ми будемо подорожувати автобусом

    Давайте зайдемо до нашого уявного автобуса, займемо свої місця і розпочнемо подорож. Ось ми проїжджаємо вулицями рідного села. Центральною є вулиця Незалежності. На ній розташована адміністративна будівля сільської ради,  крамниці, пошта, ФАП. Є також є вулиці Шевченка,на якій розташована наша школа, пам’ятник першим емігрантам нашого села, могила Січових Стрільців, вулиця Грушевського, Сагайдачного та інші.

На землі великій

Є одне село:

   Гарне, неповторне.

   Красне, як калина.

  І живуть тут люди

  Добрі, працьовиті.

Далі наша дорога пролягає до нашого обласного центру - міста Івано - Франківська.

    Івано - Франківськ - місто, яке славиться своєю історією і тому цілком заслужено носить одразу декілька титулів, серед яких особливо виділяється статус економічної, культурної столиці Прикарпаття. 

    Місто завжди славилося своїм патріотичним настроєм. Аура Франківська настільки пронизана любов’ю до рідної країни, що це дійсно відчувається. Туризм у місті можна назвати дійсно розвиненим і багатогранним, особливо для культурологів і мовознавців, адже кількість різних діалектів у регіоні дуже велика. Незначна відстань до Карпат служить ще одним приводом відвідати це чудове місто, передивитися його історичні пам’ятки і після цього гайнути кататися на лижах у гори, де на мандрівників чекає ще багато чого цікавого.

 Івано-Франківськ, ти гордість моя

І надія, з тобою затишно я мрію,

З тобою проліта моє дитинство.

Мій батьку, я тебе лелію!

    Остання зупинка нашої мандрівки буде у столиці нашої держави - міста Київ А щоб швидше плинув час у дорозі ми з вами проведемо невеличку розминку: «Твоя країна - Україна».

Наша країна називається -Україна.

Столиця України - місто Київ.

Найбільша річка -Дніпро.

Моря України - Чорне море, Азовське море.

Гори України - Карпати і Кримські гори.

Воно відоме в світі.

Каштани в ньому квітнуть.

Будинки тут високі.

Дніпро тече широкий.

Ворота золотії

Стоять мов чародії.

    Головна частина міста стояла на горі. Навколо міста з трьох боків підступав ліс. Із четвертого боку був високий берег Дніпра. Ліс опускався по схилах глибокого і довгого яру, який перехрещувався з другим яром і тому називався «Хрещатим». Від його назви пішла назва центральної вулиці Хрещатик.

    І сьогодні Київ зачаровує людей красою золотоверхих храмів, архітектурою мостів, будинків. Найкрасивіша вулиця Києва – Хрещатик. Широкий, просторий з зеленими алеями каштанів

    Ось і закінчилась наша подорож. Ми подорожували від рідного села до столиці нашої країни. І повертаємось знову до рідної домівки. І мені б хотілось прочитати такі рядочки:

Може, десь земля є краща й вища,

А над нею небо золоте.

Та мені найкраща та, де вишня,

Та, де вишня мамина цвіте.

    Тридцять два роки ми живемо у незалежній Україні і повинні пишатися тим, що маємо свою державу, мову, землю, традиції і символи. За роки незалежності багато чого змінилося в нашій країні, зроблено багато, а ще більше треба зробити. Нам треба утвердити Україну, як високо розвинену,

    Незалежну, європейську державу. Український народ знайде в собі сили і волю, щоб подолати всі труднощі на шляху розбудови нашої держави.

    Нехай наші серця наповняться гордістю за свою державу, прагненням до єдності та порозуміння, а наша плідна праця буде надійною запорукою щасливого майбутнього.





Немає коментарів:

Дописати коментар