середа, 23 листопада 2022 р.

  Онлайн урок пам’яті: «Щоб не плакали душі голодні, свічку пам’яті ти запали.»

    Пам'ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок там вписано криваво-чорним кольором. Однією з таких сторінок був голодомор 1932-1933 р.р. Не було ні війни, ні посухи. А була тільки зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знав, скільки безневинних людей зійшло у могилу – старих і молодих, дітей, і ще ненароджених – у лонах матерів.

    Традиційно, в четверту суботу листопада, в Україні відзначають пам’ятний день жертв Голодомору 1932-1933 років.

    З нагоди відзначення пам’ятної дати, в бібліотеці с. Небилів  організовано викладку літератури: «Голодомор: запалімо свічку пам'яті!».


                                     Знов прокинулись ранки холодні.

Дощ хрестами в сніжинках застиг.

Поминаючи мертвих сьогодні,

                             Ми рятуєм майбутнє живих.                                  

День жалю... День скорботи, печалі

Запалив нашу пам’ять. Свічки –

Це ті душі, листочки опалі,

Хто став тінню в голодні роки.

    Голодомор 1932-33 років як успішний експеримент стирання з пам’яті усвідомлення, що ти – людина. Це не про підняття економіки і скрутні передвоєнні-повоєнні роки ХХ століття. Це про звичайну людську смерть. Нічим не прикрашену. Огидну. Сплановану.

    Від голоду загинуло близько 3,9 мільйонів людей, 600 тисяч ненароджених дітей. Факт політично організованого Голодомору в Україні визнаний в більш ніж ста державах світу. Європейський Союз назвав Голодомор злочином проти людяності. Парламентська асамблея Ради Європи назвала Голодомор злочином комуністичного режиму. ОБСЄ назвала Голодомор результатом злочинних дій і політики тоталітарного режиму Сталіна. ООН визначила Голодомор як національну трагедію українського народу.

    Запалимо свічку пам’яті і хвилиною мовчання вшануємо  жертв голодомору. Хай у кожному місті і селі, в кожній оселі, в кожній родині старий і малий схилить голову перед пам’яттю невинно убієнних голодом - геноцидом, поставить свічку перед образом Божим.

Хай ця хвилина увійде в наші серця, тихою молитвою очистить наші душі від зла. Тож вшануймо всіх жертв голодомору, щоб подібне ніколи не повторилось.


Немає коментарів:

Дописати коментар