середа, 28 вересня 2022 р.

 Віртуальна мандрівка: 

«Кращі бібліотеки світу»

    Сьогодні ми живемо у час, коли електронні гаджети заміняють звичні нам паперові книги. Але не варто думати, що книги втратили свою популярність. Навпаки, читати, відвідувати бібліотеки стало надзвичайно модно, бо бібліотека - це центр відпочинку і спілкування. Бібліотеки бувають різні. Частіше за все ви буваєте у звичайній бібліотеці, де на полицях розкладені книги за алфавітом, а за кафедрою сидить бібліотекар і чекає на вас. Ми святкуємо Всеукраїнський день бібліотек 30 вересня. Спеціально до цього дня ми підготувала віртуальну мандрівку по найкращих, сучасних  бібліотеках світу. Завдяки сучасним технологіям ми можемо опинитися у будь-якій бібліотеці світу за декілька секунд. Переконайтеся в цьому самі. 

США, Вашингтон 

Бібліотека Конгресу.

 Це національна бібліотека США і найстаріша федеральна установа в США. Бібліотека знаходиться в трьох будівлях. Друга в світі бібліотека за кількістю матеріалів - понад 160 мільйонів. Була заснована в 1800 році, а у 1851-му більша частина книг згоріла. У XX столітті фонд поповнено колекціями царської сім'ї Романових і сибірського купця і бібліофіла Геннадія Юдіна.

Франція, Ніцца

Бібліотека Луї Нюсера.

 Адміністративний корпус бібліотеки, відкритої в 2002 році і названа на честь місцевого письменника, являє собою рідкісний симбіоз скульптури та будинку. У кубі голови, очевидно, народжуються геніальні ідеї, а книжковий фонд і читальні зали зосереджені в будівлі більш в традиційному вигляді.

 Лондон, Великобританія

Британська бібліотека.

 Найбільша в світі по числу одиниць зберігання (понад 170 мільйонів). Серед цінностей - рукописи Леонардо да Вінчі, два примірники Біблії Гутенберга. Бібліотека має право на безкоштовний примірник кожної нової книги, опублікованої в Сполученому Королівстві.


Бібліотека Александріна 

Єгипет.

 Бібліотека збудована на місці найдавнішої Олександрійської. Круглий скляний дах діаметром близько 160 метрів нахилена в бік моря і схожий на великий сонячний годинник. Стіни покриті знаками із 120 писемних систем світу. Книгосховище знаходиться під землею

  

                                Бібліотека Санкт-Галенського абатства

Швейцарія.

Найдавніша бібліотека Швейцарії - одне з найбільш значних зборів старовинних книг і манускриптів в Європі - було заснована в VIII столітті. Бібліотеку заснував святий Отмар, засновник монастиря святого Галла. Вона

вціліла у пожежі 937 року, коли весь монастир згорів. Головний зал відбудований  у XVIII столітті у стилі рококо. Бібліотека зберігає 2100 рукописів, датованих VIII - XV ст., 1650 першодрукованих книг (надрукованих до 1500 р.) та старі друковані книги. Всього у бібліотеці близько 160 000 томів. Наприклад, у ній зберігається манускрипт "Гімн про Нібелунга". 

Королівська бібліотека Нідерландів.

Бібліотека була заснована в 1798 році. В основі книжкового зібрання була приватна бібліотека емігрував принца Вільгельма V Оранського. У 1806 році бібліотека отримала від короля Людовика Бонапарта найменування «королівської». У 1892 році їй було присвоєно звання «національної бібліотеки Нідерландів». З 1993 року Королівська бібліотека Нідерландів є самоврядною установою, отримують фінансове утримання від міністерства освіти, культури й науки Нідерландів.

Національна бібліотека України імені в. І. Вернадського, Київ.

Найбільша за обсягом фонду та площі приміщень бібліотека України, головний науково - інформаційний центр держави, науково -дослідний інститут Відділення історії, філософії та права НАН України. Входить в двадцятку найбільших національних бібліотек світу. Згідно з наказом Вищої атестаційної комісії України і НАН України від 7 липня 2008 року № 436/311, всі електронні версії періодичних друкованих наукових видань публікуються на офіційному сайті НБУ ім. В. І. Вернадського. Бібліотека налічує у своєму фонді близько 15млн. книг і входить до числа найбільших національних бібліотек світу. Вона є також найбільшою бібліотекою за своєю площею в Україні. 27 поверхів будівлі цьому яскраве підтвердження.

     Отже, сьогодні ми мали нагоду потрапити в різні куточки світу, щоб помилуватися бібліотеками - неоціненним надбанням людства, без якого неможливо уявити собі світової культури. Бібліотека - це не просто споруда, це місце із особливою атмосферою та архітектурою. З давніх давен не просто так у одній будівлі збирали книги, таким чином намагались зібрати всю світову мудрість в одному місці. Не дивлячись на шалену популярніть Інтернету, бібліотеки не зникають, адже вони мають особливе значення і ніколи не зможуть бути заміненими чимось іншим. 


Немає коментарів:

Дописати коментар