вівторок, 28 вересня 2021 р.

 Урок профорієнтації: 

«Пожежник – професія героїчна»

 ВІРШ ПРО ПОЖЕЖНИКА

Все в диму, все в куряві білій,
Дзвонять пожежні автомобілі.
Мчать наче буря, тривожно свистять,
Міддю червоною каски блищать.
Каски розсипались і за хвилину
Швидко, як в казці, зростають драбини.
Люди в брезенті – один за одним
Лізуть драбинами в полум’я й дим.
На виклик пожежна машина летить,
Сміливий пожежник в кабіні сидить.
Його телефон «101» люди знають,
І в разі пожежі завжди викликають.

Є люди особливої професії – пожежники. Це сміливі і сильні люди. Вони вступають в бій з вогнем, який вирвався з рук необережних людей.

В бібліотеці для учнів 6 - А класу було проведено урок профорієнтації: «Пожежник – професія героїчна», з якого діти дізналися про важливість цієї професії для людей.

  Представник цієї професії повинні знати правила надання першої медичної допомоги, володіти міцною психікою, високою стресостійкістю - адже події розвиваються не передбачувано, та і не всіх людей вдається врятувати, інколи вони гинуть на очах, і це необхідно пережити. Освоювати дану професію рекомендується людям рішучим, сміливим, відповідальним, таким, що мають твердий характер, силу волі, чітку координацію рухів, швидкість реакцій.

    Пожежник - рятувальник – це вже не професія, це спосіб життя, адже постійно перебуваєш у очікуванні тривоги: можливо комусь саме зараз потрібна буде допомога. А в критичній ситуації дається взнаки і те, настільки ти добре підготовлений до цієї ж таки ситуації, і хто знаходиться поруч і власні знання та правила техніки безпеки. Адже коли заходиш у палаюче приміщення ніколи не знаєш, що тебе там чекає – може впасти стіна, стеля, вибухнути газовий балон, чи трапиться ще щось. І тому мабуть кожна дружина та діти з острахом проводжають своїх рідних рятівників на роботу та радіють, коли їх чоловік та тато повертається живим та неушкодженим. 

З цікавістю діти відгадували загадки про вогонь, пожежу і пожежників. Продовжували вислови та прислів’я про різні професії. Прослухали легенду про вогонь. На кінець бібліотекар ознайомила всіх з заходами пожежної безпеки і рятування потерпілих під час гасіння пожежі.

ЗАХОДИ ЩОДО РЯТУВАННЯ ПОТЕРПІЛИХ З БУДИНКІВ, ЯКІ ГОРЯТЬ, ТА ПІД ЧАС ГАСIННЯ ПОЖЕЖI:

    Що ж треба робити спершу, якщо у квартирі розпочалася пожежа? Присядьте, глибоко вдихніть повітря, розкрийте вікно, висуньтеся та кричіть: “Допоможіть, пожежа!” Якщо ви не в змозі розкрити вікно, розбийте віконне скло твердим предметом та зверніть увагу людей, які можуть викликати пожежну команду; Якщо ви вибрались через двері, зачиніть їх і поповзом пересувайтесь до виходу у приміщення, рухаючись навкарачки, оскільки внизу менше диму. Щоб не обпекти обличчя і не наковтатися дрібних частинок диму, необхідно мокрою ганчіркою накрити голову, прикрити рот і ніс. Краще для цього взяти цупку тканину з плаща або пальта; Обов’язково зачиніть за собою всі двері; Під час пожежі заборонено користуватися ліфтом; Якщо ви знаходитесь у висотному будинку, не біжіть вниз крізь вогнище, а користуйтеся можливістю врятуватися на даху будівлі; У всіх випадках, якщо ви в змозі, зателефонуйте “101” і викличте пожежну команду.  




Немає коментарів:

Дописати коментар