середу, 6 квітня 2016 р.

«Бетховен українського слова»

      5 квітня в читальному залі Рожнятівської районної бібліотеки проведено літературно-музичну годину «Бетховен українського слова», присвячену 145 річниці від дня народження Василя Семеновича Стефаника, письменника-новеліста, громадсько-політичного діяча.
     Я писав тому, щоб струни душі нашого селянина так кріпко настроїти і натягнути, щоби з того вийшла велика музика Бетховена.


      Творчість великого майстра новели Василя Стефаника – одна з чарівних перлин нашої української культури. Народився Василь Стефаник 14 травня 1871 року в с. Русові Снятинського району Івано – Франківської області
      Ведучі заходу ознайомили присутніх з життєвим та творчим шляхом письменника.
І вийшов зі школи він. Успіх неначе!..
Хоч лікарем так і не став,
Та в світлі новому неправду побачив,
Бо глум над народом зростав!..
      У Русові Василь Стефаник прожив майже все своє життя. Тут написав більшість своїх новел, героями яких часто були русівчани. У селі до сьогодні зберігся будинок, в якому мешкала родина відомого письменника. В ній у 1941 році відкрито літературно-меморіальний музей.
     Він залишив для нас «Синю книжечку», «Кам’яний хрест», «Дорогу», «Моє слово», «Земля» та багато інших творів.
       Присутні з великим задоволенням слухали уривки з новел: «Камінний хрест» та «Діточа пригода» у виконанні Шляхтич Т. М. завідуючої клубом с. Небилів.


      Під час проведення масового заходу демонструвалися фрагменти з фільму «Камінний хрест», звучала пісня на слова Б. Лепкого «Чуєш, брате мій».
      Було оформлено тематичну полицю на якій були представлені книги про творчий шлях письменника, а також твори відомого новеліста.
     Літературно-музичну годину підготували та провели працівники бібліотек сіл Небилів, Слобода Небилівська та Красне.

Немає коментарів:

Дописати коментар